Patru avioane F-16 belgiene, dislocate la baza militara poloneza din Malborku (cel mai cunoscut oras-cetate din Polonia, situat la sud-est de Gdansk) si care participa la misiunea de supraveghere a spatiului aerian al tarilor baltice, vor ramane in Polonia pana la sfarsitul lunii august, dupa cum a relatat luni agentia de presa PAP, citata de Agerpres.

Avioanele belgiene se afla in Polonia de la inceputul anului si impreuna cu echipaje din alte tari participa la misiunea NATO, intitulata 'Baltic Air Policing' pentru apararea spatiului aerian al Lituaniei, Letoniei si Estoniei.

De obicei, o misiune 'Baltic Air Policing' dureaza patru luni si se desfasoara prin rotatie. Pentru prima oara tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice au convenit ca piloti militari sa efectueze misiuni cu o durata de doua ori mai mare.

Astfel, in afara de cele patru F-16 belgiene, la misiunea NATO mai participa cateva avioane Eurofighter Typhoon si de alte tipuri.

'De la 1 ianuarie pana la 1 martie 2015, avioanele aliate care participa la aceasta misiune de supraveghere in spatiul aerian al statelor baltice au interceptat de aproape 20 de ori avioane rusesti', a declarat recent pentru PAP, purtatorul de cuvant al Comandamentului Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE), capitanul Martin Tennekes.

De-a lungul anului 2014, avioanele Aliantei Nord-Atlantice au interceptat in jur de 150 de aparate de zbor rusesti in apropiere de spatiul aerian al tarilor baltice, pe fundalul crizei din Ucrainei.

Rusia a avut anul trecut o activitate militara crescuta in apropierea vecinilor sai din tarile baltice, starnind o ingrijorare majora ca le-ar putea pereclita independenta lor.

Potrivit PAP, aproximativ 50 de militari se afla dislocati in prezent la baza poloneza din Malborku. Personalul

se schimba la fiecare doua luni, cu exceptia pilotilor belgieni care servesc prin rotatie o luna.