Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a anuntat ca nu se opune organizarii unor referendumuri pe tema autonomiei in regiunile estice afectate de conflictul separatist, insa insurgentii prorusi considera ca gestul liderului prooccidental de la Kiev nu are nicio valoare, potrivit Mediafax.

Conflictul separatist din regiunile Donetk si Lugansk, izbucnit in martie 2014, s-a soldat pana acum cu peste 6.000 de morti. Rebelii prorusi au solicitat de la inceput organizarea unor referendumuri proautonomie, dar revendicarile fusesera respinse de Administratia prooccidentala de la Kiev.

Petro Porosenko s-a intalnit, luni, cu membrii comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, explicand ca, daca aceasta structura va permite organizarea referendumurilor, el nu va avea obiectii.

"Sunt pregatit sa lansez un referndum privind atributiile de guvernare la nivel regional daca membrii comisiei vor considera necesara aceasta consultare", a spus Porosenko, potrivit New York Daily News.

Insa insurgentii prorusi considera ca gestul presedintelui nu are nicio valoare, explicand ca nu mai vor autonomie, ci independenta.

Confruntarile armate s-au diminuat in estul Ucrainei ca efect al armistitiului intrat in vigoare pe 15 februarie.