Carti imprastiate pe jos, pete de sange inchegat: cadavrele au fost inlaturate, dar un miros greu persista luni in universitatea kenyana din Garissa, acolo unde un comando islamist a facut joia trecuta un adevarat carnagiu, scrie AFP. In a doua zi de doliu national decretat de autoritati, aviatia militara kenyana a bombardat in Somalia doua tabere ale islamistilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul a promis o recompensa de 200.000 de euro pentru capturarea celui care este prezentat drept creierul atacului, Mohamed Mohamud, alias "Kuno", un fost profesor kenyan la o scoala coranica din Garissa, care s-a alaturat in urma cu mai multi ani islamistilor somalezi.

In campusul calm acum politia si soldatii se apara de soare la umbra copacilor, acolo unde studentii se adaposteau inaintea atacului pentru a studia sau a discuta.

Solul prafos este acoperit de carti si stilouri, pierdute de studentii care incercau sa scape de teroristi.

In masacrul comis joi in universitatea din Garissa de catre un comando al miscarii islamiste somaleze al shabaab - atacul cel mai sangeros comis in Kenya dupa cel impotriva ambasadei americane din Nairobi, in 1998 - si-au pierdut viata 148 de oameni: 142 de studenti, trei politisti si trei soldati.

Luni, patru zile dupa terminarea atatului, care a durat o zi intreaga, ziaristii au putut pentru prima oara sa intre in campus. Cladirile, pline de urme de gloante, raman inchise. Dar este posibil sa arunci un ochi prin geamuri. Suficient pentru a vedea oroarea atacului.

In resedinta universitara, intrarea in cladirea Elgon A, de trei etaje, unde au avut loc majoritatea crimelor, este acoperita de cioburi.

In holul unde atacatorii au strans stundentii inainte de a-i ucide, petele de sange acopera podeaua.

Reuben Nyaora, un infirmier care lucreaza pentru ONG-ul International Rescue Committee (IRC) si unul dintre primii civili care au ajuns la locul atentatului, a descris oroarea cadavrelor imprastiate, "executate in linie", "oameni ale caror capete au fost imprastiate, cu rani de gloante peste tot, totul intr-o dezordine ingrozitoare".

Acum, camerele sunt goale, dar urme de sange inchegat se intind pe jos, lasand sa se imagineze lenta agonie a studentilor raniti care incercau, tarandu-se, sa scape de calaii lor.

In unele locuri se vad inca lucruri ale studentilor: pantofi, sandale desperecheate imprastiate peste tot, carti.

Supravietuitorii au descris un adevarat masacru, totul in cinismul cel mai deplin, atacatorii distrandu-se pe seama suferintelor victimelor lor.

Reuben Nyaora a povestit ca a vazut trei femei, acoperite de sange din cap pana in picioare, care i-au povestit ca atacatorii le-au spus sa "inoate in sange" daca vor sa scape.

Sarma ghimpata care inconjoara campusul sta si ea marturie pentru fuga disperata a studentilor. Bucati de carne, par, haine zdrentuite atarna de sarma.

Universitatea a fost inchisa, sine die.