Iranul a anuntat ca femeile pot participa la evenimente sportive, modificand legea care le interzicea acestora sa participe la meciuri la care erau prezenti si barbati, relateaza The New York Times. Anuntul vine dupa interventia federatiilor sportive internationale si a protestelor femeilor din Iran.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un reprezentant al Ministerului Tineretului si Sportului a declarat pentru agentia nationala de stiri ca femeile si familiile lor vor putea sa participe la majoritatea evenimentelor atletice, dar nu si la "sporturile masculine", precum wrestlingul sau inotul deoarece in cadrul acestora barbatii isi acopera foarte putin din corp.

Femeile vor sta, cel mai probabil, in zone speciale ale stadionului.

Abdolhamid Ahmad, reprezentantul ministerului, a cerut o "atmosfera noua" in stadioane.

"Stadioanele trebuie sa se orienteze catre familii si atmosfera trebui sa fie mai relaxata", a precizat Ahmad, care a adaugat ca exista anumite sporturi de care femeile nu sunt interesate pentru ca "aceste sporturi sunt pentru barbati".

Daca va fi pusa in aplicare, decizia va fi o victorie majora pentru presedintele Hassan Rouhani, care a incercat sa permita mai multe libertati personale pentru iranieni si sa renunte la legile "invechite".

Activistii pentru drepturile femeilor au cerut tratament egal dupa ce o activista din Marea Britanie a fost arestata pentru ca a incercat sa participe la meciul echipei masculine de volei.

Ghoncheh Ghavami a fost condamnata la un an de inchisoare, dar saptamana trecuta o Curte de apel a respins acuzatiile formulate impotriva acesteia. Ghoncheh a fost eliberata pe cautiunie dupa ce a petrecut cinci luni in inchisoare.