Liderul Pravy Sektor, grupare paramilitara ultranationalista ai carei membri au luptat cot la cot cu armata ucraineana in estul separatist prorus, a fost numit consilier in Ministerul Apararii, a anuntat luni Armata dar si gruparea, informeaza AFP.

Dmytro Iaroch, in varsta de 43 de ani, dusman declarat al Kremlinului, ales deputat in Parlamentul ucrainean in luna octombrie, a fost numit consilier al sefului Statului Major al Armatelor Viktor Moujenko, intr-un efort al autoritatilor de la Kiev de a avea un control, fie el si limitat, asupra batalioanelor de voluntari, devenite prea independente.

"Dmytro Iaroch va juca rolul de mediator intre batalioanele de voluntari si statul major", a subliniat Oleksii Mazep, purtatorul de cuvant al sefului statului major, pentru AFP.

"Vrem sa fim uniti in fata dusmanului, iar obiectivul nostru este cooperarea si integrarea batalioanelor de voluntari in randul fortelor armate", a mai aratat reprezentantul Armatei.

Luptatorii Pravy Sektor, cunoscuti pentru disciplina lor de fier si toleranta zero fata de consumul de alcool, sunt masati in punctele fierbinti ale conflictului, mai ales in zona ruinelor aeroportului din Donetsk.

Dmytro Iaroch a fost ranit in luna ianuarie in luptele pentru aeroport, punct strategic care a trecut la scurt timp dupa in mainile separatistilor, dupa luni intregi de lupte grele.

Un purtator de cuvant al lui Iarocha declarat pentru AFP ca Pravy Sektor va ramane o structura "autonoma" insa va fi de acum inainte "finantata de ministerul Apararii".

"Luptatorii nostri vor fi de acum inainte mai bine inarmati. Pana in pezent, voluntarii ne furnizau echipamente", a aratat Artem Skoropadski.

Miscarea Pravy Sektor, compusa dintr-o aripa politica si batalioane militare, descrisa de Iaroch intr-un inetrviu acordat AFP drept "nationalista, insa nu fascista", a castigat o mare popularitate in randul protestatarilor EuroMaidan. Militantii sai s-au remarcat in ciocnirile violente intre contestatari si fortele de ordine, fiind responsabili pentru ploaia de pietre din pavaj si cocktailuri Molotov cu care au fost intampinate fortele de ordine.

Pravy Sektor isi revendica originile in randul nationalistilor ucraineni din cel de al Doilea Razboi Mondial.

Dmytro Iaroch este urmarit penal in Rusia sub acuzatia de "incitare la terorism", iar Moscova a emis pe numele sau un mandat de arestare international.