Polonia planifica constructia a sase turnuri de observatie pe granita de 200 de km pe care o are cu exclava ruseasca Kaliningrad, informeaza Radio Poland. Turnurile cu inaltimi cuprinse intre 35 si 50 metri ar urma sa reprezinte puncte de monitorizare a granitei, imaginile obtinute de aparatura instalata in turnuri urmand sa fie transmise catre posturile de control de pe granita.

"Suntem, la ora actuala, in faza de testare a instalatiilor tehnice de pe turnuri", a declarat Mirosława Aleksandrowicz din cadrul fortelor de garza de pe granita pentru agentia de stiri PAP, adaugand ca "planificam sa fie complet operationale pana in iunie anul acesta".

Costul total al investitiei este de peste 14 milioane de zloti polonezi (3,44 milioane euro), 75% din investitie fiind acoperita cu bani din Fondul de Granita Externa al UE.

Granita Poloniei cu Rusia este, de asemenea, si granita externa a Uniunii Europene avand patru treceri rutiere catre exclava Kaliningrad, la Gronowo, Grzechotki, Bezledy si Gołdap.

3,2 milioane de polonezi si 3,3 milioane rusi au trecut anul trecut prin cele 4 puncte de granita, in timp ce in 2013 statisticile vorbesc despre 2,9 milioane polonezi si 3,2 milioane rusi.