Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan va efectua marti o vizita oficiala in Iran, a confirmat duminica presedintia iraniana, in pofida tensiunilor provocate de afirmatiile acestuia cu privire la interventia militara araba in Yemen, transmite AFP.

Presedintele islamo-conservator turc a denuntat la finalul lunii martie ceea ce el a numit dorinta Iranului de a "domina" Yemen, unde Turcia si-a aratat sustinerea pentru interventia militara lansata de Arabia Saudita si aliatii sai impotriva rebelilor siiti sustinuti de catre Teheran.

"Iranul depune eforturi pentru a domina regiunea. Cum poate fi acest lucru tolerat?", s-a intrebat Erdogan, inainte de a cere Iranului, tara vecina Turciei, sa-si "retraga toate fortele din Yemen, Siria si Irak".

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a acuzat apoi Ankara ca alimenteaza instabilitatea din Orientul Mijlociu. Insarcinatul cu afaceri al ambasadei Turciei la Teheran a fost "invitat" la Ministerul Afacerilor Externe iranian, fiindu-i cerute "clarificari" cu privire la declaratiile lui Erdogan.

Ziare si parlamentari conservatori iranieni au denuntat la randul lor "insultele" lui Erdogan, cerand anularea acestei vizite.

Coalitia araba condusa de Arabia Saudita a intreprins la 26 martie raiduri impotriva rebelilor siiti, sustinuti de catre Iran, care au preluat controlul asupra unor mari parti din teritoriul yemenit. Turcia nu participa militar la operatiune, insa a trimis o misiune de formare militara si a evocat o colaborare cu coalitia privind serviciile de informatii.

Turcia si Iranul se opun de asemenea si in privinta Siriei. Teheranul este principalul aliat regional al presedintelui sirian Bashar al-Assad, in timp ce Ankara sustine rebeliunea.

In pofida acestor tensiuni regionale, vizita este axata in principal pe promovarea raporturilor comerciale intre cele doua tari vecine. Teheran si Ankara vor ca volumul schimburilor lor comerciale sa ajunga la 30 de miliarde de dolari in 2015. Insa, totodata, trebuie sa rezolve un diferend privind pretul gazului iranian exportat in Turcia, pe care Ankara il considera prea ridicat.