Sefului Delegatiei Uniunii Europene in R. Moldova, Pirkka Tapiola a declarat ca tara de peste Prut are foarte mult de muncit iar inainte de a se vorbi de aderare trebuie sa se rezolve "cantitate enorma de reforme" din Acordul de Asociere, noteazaUnimedia.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Daca este sa vedem ceea ce s-a facut anul trecut, Acordul de Asociere, este un lucru care include o cantitate enorma de reforme. Daca priviti Acordul, veti intelege ca trebuie de muncit foarte mult. Acordul propriu zis nu prezice viitorul unei natiuni, nu acesta este scopul final, nu stabilim scopuri de acest gen", a spus acesta.

Tapiola a reiterat necesitatea implementarii reformelor impuse de semnarea Acorduli de Asociere cu UE, mentionand ca relatia dintre Moldova si Uniunea Europeana trebuie sa fie bazata pe schimbari concrete.

"In acelasi timp, aceasta relatie trebuie sa fie bazata pe niste actiuni foarte reale, schimbari si reforme reale. Avem de muncit aici si acum, sa facem reforme, sa treaca tara prin acele reforme. Iar daca toate aceste lucruri se vor face intr-un mod serios, mesajul pentru cetatenii Republicii Moldova va fi unul mai puternic. Ei vor intelege beneficiile normelor de apropiere cu UE", a specificat oficialul.

Diplomatul mai sustine ca depunerea unei cereri de aderare la UE nu va garanta in totalitate ca Moldova va merge pe aceasta cale.

"Eu as spune ca unica modalitate de a mentine calea europeana este crearea unei realitati noi pentru cetateni, realitati in teren. Oamenii voteaza pentru vietilor lor, ei nu voteaza pentru geopolitica. Niciodata nu am vazut un alegator care sa voteze pentru geopolitica. Desigur ca mai exista, dar acestia au standarde de viata destul de confortabile. Insa majoritatea se gandesc la ceea cum le este afectata viata", explica seful Delegatiei UE.