Fortele de securitate din Burkina Faso l-au cautat, duminica, in desertul din apropierea granitelor cu nordul statului Mali si cu Niger, pe agentul de securitate roman rapit sambata de la o mina de mangan din nordul tarii, unde acesta lucra, au anuntat autoritatile burkinabeze, citate de Reuters.

Guvernul din Burkina Faso a informat ca a infiintat o celula de criza si ca atacatorii, ale caror identitati si motive nu sunt cunoscute, au fugit inspre granita cu Niger.

"Avem echipe care investigheaza pe teren, dar nu am gasit deocamdata nicio urma a rapitorilor", a declarat pentru Reuters o sursa din domeniul securitatii, adaugand ca un comando de cinci indivizi a atacat echipa de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatarii miniere de la Tambao, administrata de compania Pan African Minerals.

Islamisti inarmati, rebeli separatisti si bande criminale continua sa opereze in nordul Mali, la doi ani dupa ce o interventie militara franceza i-a alungat pe acestia din principalele orase pe care le ocupasera, iar forte ONU de mentinere a pacii au fost desfasurate in zona.

In trecut, cetateni straini rapiti au fost dusi in zonele desertice din nordul Mali si ulterior eliberati in schimbul unor rascumparari de milioane de dolari.

Pan African Minerals a precizat duminica, intr-un comunicat, ca atacul a avut loc in perimetrul exploatarii sale neocupate din Tambao. Compania este o subsidiara a Timis Corporation, detinuta de Frank Timis. Timis este un om de afaceri romano-australian care are mai multe investitii in Africa de Vest, in special in petrol si minerit.

Evidentiind insecuritatea din regiune, Reuters aminteste ca indivizi inarmati neidentificati au atacat zilele trecute orasul Boni, situat la aproximativ 100 de kilometri nord de granita cu Burkina Faso, ucigand doua persoane, potrivit fortelor de securitate din Mali.

Guvernul malian a anuntat duminica, intr-un comunicat, ca a lansat o misiune militara de cautare impotriva atacatorilor.