Oamenii de stiinta de la centrul de cercetare a particulelor CERN au repornit duminica acceleratorul de particule (LHC), incepand astfel o noua etapa in incercarea de a descifra din misterele universului si ale "materiei intunecate", scrie Reuters.

Acceleratorul de particule LHCFoto: CERN

Acceleratorul a fost oprit doi ani pentru lucrari de verificare dar si de inlocuire a unor componente cu unele mai puternice.

Se spera ca in aceasta noua etapa se va deslusi ceea ce este numit Modelul Standard, adica modul in care universul functioneaza la nivelul particulelor elementare si se va intra intr-o "Noua Fizica".

Cercetarile includ si studierea materiei intunecate ce acopera aproape 96% din univers, dar poate fi detectata doar prin influenta pe care o are asupra materiei vizibile.

Se preconizeaza ca savantii vor incepe sa ciocneasca iar particule in luna iunie, desi orice noi descoperiri nu vor aparea probabil inainte de mijlocul anului viitor.

Lucrarile au inclus instalarea de noi magneti, de voltaje mai mari si verificarea completa a instalatiei electrice din tunelul de 27 de kilometri al LHC. S-au verificat si cele patru detectoare de particule majore si mai multi magneti.

"Este extraordinar sa vad ca toate merg asa bine dupa doi ani si un asemenea efort", a declarat Rolf Heuer, directorul CERN, pe blogul organizatiei.

In etapa trecuta de studii, intre 2010 si 2013, fizicienii au descoperit legendarul boson Higgs dupa ani de cercetare a dezintegrarii particulelor in acceleratorul de la CERN dar si in alte instalatii similare mai mici.

Peste doua luni, CERN va demara iar operatiunile de ciocnire a particulelor intre ele cu o o energie aproape dubla fata de cea din etapa 2010-2013, si, ca si inainte, cu viteze apropiate de cea a luminii.

Acceleratorul ar fi trebuit sa reporneasca inainte de 25 martie, insa o bucata de metal ramasa in sistemul de siguranta al electromagnetilor a creat un scurtcircuit. Problema a fost detectata pe 21 martie si a fost rezolvata.