Scandalul declansat de spargerea contului de email al unui oficial de la Kremlin a readus in discutie faptul ca Moscova sprijina, inclusiv financiar, miscari extremiste de pe teritoriul Uniunii Europene. Anterior, site-ul francez de investigatii Mediapart a dezvaluit ca partidul nationalist din Hexagon, Frontul National, condus de Marine Le Pen, a primit finantari de milioane de euro din Rusia. Partidul lui Le Pen a aprobat in 2014 anexarea peninsulei Crimeea si militeaza pentru ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei. Banii si influenta rusa nu au avut insa ca tinta doar Franta, ci intregul teritoriu al UE. RISE Project este in masura sa va prezinte inca o piesa din complicatul puzzle al transferurilor ascunse de bani dinspre Rusia inspre tarile UE.

Axa Rusia-Moldova-UE

Mediapart a dezvaluit in toamna anului trecut ca suma de noua milioane de euro a fost transferata in 2012 in contul Frontului National prin intermediul unei mici banci rusesti, First Czech-Russian Bank.

Potrivit documentelor detinute de RISE, aceasta banca face parte dintr-un grup de 19 institutii financiare rusesti care, intre martie 2011 si noiembrie 2013, au injectat ilegal aproximativ 10 miliarde de euro in Uniunea Europeana. Toti banii au fost virati din Rusia in banca Moldinconbank de la Chisinau si, de aici, mai departe spre o banca din Riga, Letonia, Trasta Komercbanka. Cele zece miliarde fac parte dintr-o suma mult mai mare de bani care a fost tranzactionata pe aceeasi filiera. Totalul ajunge la peste 18 miliarde de euro, bani care au trecut prin banca de la Chisinau, in drumul lor spre UE, in perioada 2010-2014.

Citeste articolul integral pe RISE Project