Acordul preliminar cu marile puteri recunoaste dreptul Iranului de a purifica uraniu in scopuri civile, crede presedintele iranian Hassan Rouhani, citat de USA Today, transmite Mediafax.

"Acordul cu marile puteri recunoaste dreptul Iranului de a imbogati uraniu pe propriul teritoriu, in scopuri civile", a afirmat presedintele iranian.

"Unii cred ca fie trebuie sa luptam impotriva lumii, fie trebuie sa ne predam marilor puteri. Noi spunem ca nu este niciuna dintre variante. Exista si o a treia cale: putem coopera", a subliniat Rouhani.

Pe de alta parte, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a cerut marilor puteri sa includa in forma finala a acordului cu Iranul conditia recunoasterii de catre Teheran a existentei statului israelian, potrivit CNN.

"Acordul final trebuie sa includa recunoasterea clara, fara ambiguitati, a dreptului Israelului la existenta", a declarat Netanyahu.

Premierul israelian a catalogat acordul preliminar dintre marile puteri si Iran drept "o greseala istorica", avertizand ca este "amenintata existenta Israelului".

Netanyahu a exprimat "preocupare" privind acordul de principiu pe tema programului nuclear iranian, cerand reducerea "semnificativa" a activitatilor atomice iraniene.

"Orice acord cu Iranul trebuie sa reduca semnificativ capacitatile nucleare iraniene si sa opreasca terorismul si agresiunile", a declarat Benjamin Netanyahu, care a cerut in repetate randuri Statelor Unite sa blocheze activitatile nucleare iraniene.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, China, Rusia si Germania) au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian. Potrivit unor surse occidentale, regimul islamist de la Teheran ar urma sa suspende cu 66% actualele capacitati de purificare a uraniului, iar activitatile nucleare iraniene ar urma sa fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limita fiind stabilit pentru 30 iunie.

Occidentul si Israelul acuza Iranul ca incearca sa fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.