Bulgaria a decis sa urmeze exemplul Romaniei si a anuntat un plan de creare a unei structuri specializate care sa investigheze faptele de coruptie ale inaltilor oficiali, pentru a nu mai fi perceputa drept una dintre cele corupte tari ale Europei.

Boiko BorisovFoto: Agerpres/Xinhua

UPDATE - Boiko Borisov: Bulgaria va intrece Romania in cateva luni

"In urma cu un an si jumatate, in mandatul meu anterior de prim-ministru, Romania primea un raport de monitorizare pe justitie din partea Comisiei Europene o data la sase luni, in timp ce Bulgaria - o data la un an si jumatate. Romania incerca sa ne prinda din urma si noi voiam decuplarea celor doua tari in privinta aderarii la Schengen. Si ce se intampla acum? Romania este data exemplu", le-a declarat vineri jurnalistilor premierul bulgar Boiko Borisov, in cursul unei vizite la Varna, potrivit agentiilorFocussiNovinite.

"Garantez ca vom intrece din nou Romania in cateva luni", a mai afirmat Borisov.

PotrivitAgerpres, care citeaza agentiile Reuters si BTA, noua institutie va fi constituita din procurori, anchetatori si inspectori si ar urma sa devina operationala la inceputul anului viitor, probabil in luna aprilie. Guvernul de la Sofia estimeaza ca 7.670 de responsabili ar putea fi investigati de aceasta noua autoritate. De asemenea, cei care vor furniza autoritatilor informatii de natura sa ajute anchetele vor primi sume de bani drept recompensa.

Coruptia a erodat increderea bulgarilor in institutiile statului si descurajeaza investitiile. Uniunea Europeana a criticat in mod repetat autoritatile de la Sofia pentru reforma lenta si ineficienta a sistemului judiciar, care s-a dovedit incapabil sa sanctioneze oficialii acuzati de fapte de coruptie, un efect fiind ramanerea in continuare a Bulgariei in afara spatiului Schengen.

"Nu inregistram progrese in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt", a admis vice-premierul Meglena Kuneva, subliniind ca Bulgaria doreste sa urmeze exemplul Romaniei, unde politicieni, oficiali si oameni de afaceri au fost investigati si condamnati pentru coruptie.

Ea a mentionat ca noua institutie anticoruptie va fi creata dupa modelul celei similare din Romania, respectiv Directia Nationala Anticoruptie (DNA), si va colabora indeaproape cu serviciile secrete pentru protectia informatiilor legate de anchete.

Combaterea coruptiei si reforma sistemului judiciar fac parte dintre masurile promise de noul premier bulgar Boiko Borisov. Totusi, "aceasta strategie anticoruptie are nevoie de un larg sprijin din partea clasei politice si a intregului sistem judiciar", atrage atentia un analist politic local.

De altfel, mai trebuie stabilite multe detalii privind noua structura judiciara, nefiind clar nici daca ea va fi o agentie sau o comisie. In plus, trebuie luate si masuri astfel incat activitatea ei sa nu se suprapuna cu cea a altor institutii.