Cea mai mare companie producatoare de textile din regiunea transnistreana, Tirotex isi suspenda activitatea, transmite newsmaker.md citat de UNIMEDIA. Compania si-a suspendat activitatea de la 1 aprilie, a anuntat directorul companiei Andrei Mejinschi.

"Suntem nevoiti sa suspendam activitatea companei, sa conservam utilajele si sa disponibilizam toti angajatii cu achitarea tuturor indemnizatiilor de somaj. La Tirotex activeaza 3,5 mii de persoane", a mentionat Mejinschi. Potrivit directorului, compania a devenit nerentabila din cauza scaderii cu 50% a vanzarilor in Rusia si cu 80% in Ucraina. Andrei Mejinschi a mai spus ca in primul semestru al acestui an pierderile companiei au atins 10,5 milioane de dolari.

Economia transnistreana trece prin momente grele de mai multi ani, iar criza ucraineana a inrautatit si mai mult situatia. Ajutorul rusesc, un pilon important al asa-zisei republici, a fost drastic redus din cauza problemelor economice pe care le are si Moscova.

Bugetul Transnistriei nu are destui bani pentru plata salariilor angajatilor la stat si pensiilor, desi anul trecut aceste salarii au fost reduse, la fel si cheltuielile publice.

Exporturile au cazut in ultimele patru luni ale anului 2014 cu 21%.