Un nou test non-invaziv de depistare prenatala a sindromului Down, efectuat din sangele viitoarelor mame, a fost conceput de o echipa de cercetatori americani si ofera rezultate promitatoare, informeaza bbc.com, citat de Mediafax.

Testele realizate pe probe de sange recoltate de la femei insarcinate, cu scopul de a depista o serie de maladii ale viitorilor bebelusi, vor duce la realizarea unor descoperiri spectaculoase in medicina, afirma autorii studiului.

Cercetatorii americani, al caror studiu a fost publicat in revista New England Journal of Medicine, spun ca sindromul Down poate fi depistat cu un grad inalt de acuratete, cu ajutorul unui test ce analizeaza sangele viitoarelor mame.

Un renumit spital din Marea Britanie a inceput deja sa ofere pacientelor sale teste sangvine similare.

O decizie referitoare la necesitatea modificarii in Marea Britanie a actualului program national de depistare a sindromului Down va fi luata in acest an.

In prezent, in Marea Britanie, femeile insarcinate sunt analizate in functie de varsta si de rezultatele unei scanari cu ultrasunete, iar cele care prezinta un risc crescut de a naste bebelusi cu sindrom Down sunt sfatuite sa faca teste suplimentare.

Testele medicale actuale sunt invazive si constau in prelevarea, cu ajutorul unui ac, a unei mostre din placenta sau din fluidul amniotic care inconjoara fetusii. Aceasta procedura delicata cauzeaza cresterea riscului de avort spontan.

Testele sangvine constau in depistarea de fragmente de ADN provenind din placenta care ajung in fluxul sangvin al mamelor.

Sindromul Down este o afectiune cromozomiala, cauzata de prezenta in ADN-ul fetusului, inca din momentul conceperii sale, a unei perechi suplimentare de cromozomi. Acest fragment genetic suplimentar poate fi detectat in sangele mamei.

Daca rezultatele testelor initiale vor fi confirmate de o serie de teste viitoare, atunci descoperirea savantilor americani va duce la scaderea semnificativa a numarului de femei insarcinate care vor fi nevoite sa apeleze la acea procedura medicala extrem de invaziva si periculoasa care este practicata in prezent.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea California din San Francisco.

Testul lor sangvin a identificat in mod corect 38 de cazuri de sindrom Down in randul unui esantion de aproape 16.000 de femei insarcinate. Scanarile efectuate in randul testelor de baza, conform procedurilor actuale, au descoperit doar 30 de cazuri si au prezentat o rata mai mare de cazuri fals-pozitive.