Militanti ai filialei Al Qaeda din Yemen au luat prin asalt orasul port Al Mukalla joi, atacand un numar de cladiri guvernamentale incluzand inchisoarea centrala, unde au eliberat sute de detinuti, conform localnicilor, relateaza New York Times.

Pare sa fi fost prima operatiune de scara mare a filialei Al Qaeda din penisnula araba, de la inceputul ofensivei militare condusa de Arabia Saudita in Yemen acum mai mult de o saptamana, oferind totodata o explicatie pentru intensificarea rapida a violentelor pe intreg teritoriul tarii.

Intr-o ofensiva aparent coordonata ce a fost demarata imediat dupa miezul noptii, militantii au atacat centrele de securitate, palatul prezidential si alte departamente oficiale. Aceste atacuri par sa fi reprezentat o forma de diversiune inainte ca militantii sa atace penitenciarul central, tinta lor principala.

Martorii spun ca au vazut sute de detinuti iesind din incinta inchisorii. Dupa acest moment, acestia relateaza cum asupra inchisorii s-au napustit jefuitorii.

Al Mukalla, resedinta provinciei Hadhramaut, bogata in petrol, a fost pana acum ferita de valul violentelor recente ale conflictului din Yemen. Luptele au inceput acum o saptamana in orasul sudic Aden, unde fortele loiale presedintelui Yemenului, Abdu Rabbu Mansour Hadi, acum exilat, s-au lovit de aliatii Houthiilor, grup nordic al militiei ce controleaza capitala si care l-a fortat pe Hadi sa abdice.

In ultima saptamana, Arabia Saudita alaturi de statele de coalitie, cu sprijinul SUA, au initiat o ofensiva militara larga impotriva militiei Houthi, cu intentia de a-l readuce pe Hadi la putere. Multi au inceput sa puna la indoiala obiectivele campaniei militare, datorita avansului nestavilit al militiei, inclusiv in Aden, la care se adauga pagubele civile din ce in ce mai mari.

Atacul de joi a reprezentat primul indiciu asupra modului in care Al Qaeda reactioneaza la anarhia crescanda, intr-un moment in care trupele de contra-terorism ale Yemenului, antrenate de SUA, au ajuns sa fie asediate de coalitia militara condusa de sauditi.

Un atac similar al Al Qaeda de la sfarsitul lui martie asupra unui oras din provincia Lahj, a fortat administratia Obama sa isi retraga ultimii experti militari, care erau stationati intr-o baza situata la iesirea din oras, catre Yemen. Administratia asuma faptul ca aceasta asigura informatii, suport logistic si indrumari tactice campaniei conduse de Arabia Saudita.

Explozille si focurile de arma au putut fi auzite in Al Mukalla pe tot parcursul noptii. Confruntarile au continuat in oras si in dimineaza de joi, cand trupele militare locale, sustinute de elicoptere, au purtat lupte cu militantii in partea veche a orasului.