Procuratura generala a Ucrainei a respins miercuri cererea autoritatilor de la Tbilisi privind extradarea fostului presedinte georgian Mihail Saakashvili, care este inculpat de justitia georgiana pentru abuz de putere, dar numit in februarie consilier al presedintelui ucrainean Petro Poroshenko.

"Procuratura generala a Ucrainei a ajuns la concluzia ca exista riscul ca cererea de extradare a lui Mihail Saakashvili a fost facuta cu scopul urmaririi sale din motive politice. In plus, extradarea contravine Conventiei privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului din 1950", precizeaza Procuratura de la Kiev intr-un comunicat preluat de Interfax-Ukraina, citeazaAgerpres.

Autoritatile de la Tbilisi s-au adresat la jumatatea lunii februarie Procuraturii generale a Ucrainei, cerand retinerea si extradarea fostului presedinte Mihail Saakashvili, inculpat in Georgia din septembrie 2014 pentru abuz de putere si folosirea excesiva a fortei in reprimarea manifestatiilor din anul 2007, pe numele sau fiind emis si un mandat international de arestare.

Venit la putere in 2003, in urma "revolutiei trandafirilor", Saakashvili, vazut ca un reformator pro-occidental, s-a aflat in fruntea fostei republici sovietice timp de un deceniu, mandatul sau incheindu-se in noiembrie 2013. El a parasit la acea data Georgia si s-a stabilit in SUA, tara de care a fost foarte apropiat in timpul mandatului sau.

Saakashvili a refuzat in repetate randuri sa se deplaseze in Georgia pentru a fi audiat ca martor in mai multe dosare penale, declarand ca nu are incredere in noile autoritati georgiene si ca actiunile judiciare impotriva sa sunt motivate politic, opinie impartasita si de SUA si UE.

In februarie, Mihail Saakashvili a fost numit consilier al presedintelui ucrainean Petro Poroshenko, el avand ca sarcina principala conducerea Consiliului consultativ international pentru reforme, organism care trebuie sa elaboreze propuneri pentru punerea in aplicare a masurilor necesare ca Ucraina sa depaseasca dificultatile economice cu care se confrunta in prezent.