Un procuror turc si doi barbati inarmati care faceau parte dintr-o grupare de extrema stanga si il luasera ostatic magistrat intr-un tribunal din Istanbul au murit marti in urma unei operatiuni lansata de politie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Atins de gloante in cap si in piept in timpul acestei interventii, procurorul Mehmet Selim Kiraz a murit la doua ore dupa ce a fost internat.

Kiraz a fost luat ostatic la inceputul dupa amiezii in palatul de justitie Caglayan, in zona europeana a Istanbulului de catre doi barbati care se revendicau dintr-o grupare marxista clandestina, Frontul revolutionar de eliberare a poporului (DHKP-C), cunoscut pentru numeroase atacuri in Turcia dupa anul 1990.

Dupa mai multe ore de negocieri, unitatile de interventie ale politiei au luat cu asalt atacatorii.

"Am facut tot ce era posibil" pentru a obtine predarea atacatorilor, a spus seful politiei locale, Selami Altinok, care a precizat ca politia a intervenit "cand au fost trase focuri de arma".

Potrivit presei din Turcia, in timpul luari de ostatici s-au auzit focuri de arma in incita tribunalului.

O fotografie postata pe Twitter il prezinta pe procurorul Mehmet Selim Kiraz stand pe un scaun cu un pistol indreptat spre cap.

"Eram la etajul sase. Un barbat cu parul negru imbracat in costum a intrat in biroul procurorului si a tras cu arma de trei ori", a declarat martorul Mehmet Hasan Kaplan, care lucreaza in cladirea tribunalului.

Un comunicat postat pe un site apropiat Frontului ameninta ca grupul il va omori pe ostatic daca ofiterii de politie responsabili pentru moarte tanarului de la protestele anti-guvernamentale din 2013 nu "marturisesc public" fapta.

Procurorul Kiraz investiga circumstantele decesului lui Berkin Elvan, care a murit pe 11 martie 2014, dupa 269 de zile de coma, cauzata de violentele politiei de la Istanbul in timpul demonstratiilor din luna iunie 2013.

Anuntul decesului tanarului in varsta de 15 ani a provocat proteste in toate marile orase din Turcia.

Cazul lui Berkin Elvan a devenit un simbol al represiunii violentei exercitate de catre guvern in 2013.

"Fiul meu este mort, nimeni nu ar mai trebui sa moara. Procurorul trebuie eliberat", a spus tatal lui Berkin Elvan in timpul luarii de ostatici.

"Nu poti spala sange cu sange", a adaugat acesta.