Un district din Tokyo a votat marti o rezolutie care autorizeaza emiterea certificatelor de uniune a cuplurilor homosexuale, un nou proiect de recunoastere simbolica, reprezentand o premiera in Japonia unde Constitutia interzice casatoriile intre persoane de acelasi sex, relateaza AFP. Scopul acestei initiative este promovarea diversitatii si a egalitatii, dar nu are nicio valoare juridica.

Autoritatile din zona Shibuya, casa pentru multe companii, ambasade si locuri de recreere, spera sa emita primele certificate in aceasta vara.

Un numar mare de activisti au calatorit pentru a asista la acest moment istoric.

"Sunt fericita", a declarat Koyuki Higashi, fosta actrita la Takarazuka Revue, teatru format exclusiv din femei.

"Sper ca aceasta miscare se va raspandi in toata Japonia si ca dezbaterile pe aceasta tema se vor inmulti", a subliniat femeia, care a depus deja o cerere pentru formalizarea relatiei cu iubita sa.

Scopul acestei initiative este promovarea diversitatii si a egalitatii, dar nu are nicio valoare juridica. Municipalitatea doreste sa incurajeze spitalele si agentiile imobiliare sa trateze cuplurile homosexuale pe picior de egalitate cu cele heterosexuale.

In Japonia, cuplurile homosexuale pot inchiria foarte greu un apartament. In plus, uneori, homosexualilor le este refuzat dreptul de a-si vizita partenerul in spital din cauza ca nu pot dovedi o legatura formala.

Decizia a fost aprobata cu votul majoritatii membrilor Consiliului, cu exceptia celor apartinand Partidului Democrat Liberal, din care face parte si prim-ministrul Shinzo Abe.