Opozitia rusa a anuntat ca va publica raportul despre moartea soldatilor rusi in luptele din Ucraina pe care Boris Nemtov nu a mai reusit sa-l publice intrucat a fost asasinat, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

'Am reusit sa vorbim cu cei care au fost sursele lui Nemtov. Le-a fost teama sa vorbeasca atunci cand el era in viata', a postat pe Facebook luni Ilia Iasin, colaborator al lui Nemtov in cadrul miscarii de opozitie 'Solidaritatea'.

Acesta din urma intentiona sa prezinte public raportul in cursul unui mars impotriva presedintelui Vladimir Putin si a implicarii Rusiei in conflictul din Ucraina, ce ar fi trebuit sa se desfasoare pe 1 martie la Moscova, dar care a devenit in final un mars funerar in memoria lui Nemtov, ucis de gloante chiar in apropierea Kremlinului cu o noapte inaintea acestei date.

Conform marturiilor celor care i-au furnizat informatii fostului lider al opozitiei ruse, numerosi soldati rusi au fost ucisi in luptele din Ucraina, in special in august 2014 si in perioada ianuarie-februarie 2015.

Astfel, vara trecuta cel putin 150 de soldati rusi si-ar fi pierdut viata pe frontul ucrainean, unde soldati din trupele regulate ale armatei ruse ar fi fost trimisi pentru a impiedica trupele ucrainene sa recucereasca teritoriile controlate de separatistii prorusi.

Cat despre familiile celor decedati, acestea ar fi primit din partea statului rus o compensatie de 3 milioane de ruble (peste 50.000 de dolari) in schimbul unui angajament scris ca nu vor vorbi despre moartea soldatilor ce este considerata secret de stat, astfel ca dezvaluirea acestei informatii implica urmarirea penala.

De asemenea, inca cel putin 70 de soldati rusi ar fi fost ucisi anul acesta in Ucraina dupa ofensiva lansata in luna ianuarie de insurgentii rusofoni. Dar, spre deosebire de situatia de anul trecut, acum militarii rusi au fost trimisi in Ucraina ca 'voluntari', pentru ca Ministerul rus al Apararii sa fie exonerat de orice responsabilitate fata de ei. In consecinta, nici familiile celor ucisi in lupte nu au mai primit vreo compensatie baneasca si unele au decis sa contacteze opozitia rusa condusa de Nemtov, mai sustine Ilia Iasin.

In pofida numeroaselor dovezi ce arata prezenta soldatilor rusi si a echipamentelor militare rusesti in estul separatist al Ucrainei, Moscova neaga constant faptul ca ar fi angajata in vreun fel in sustinerea separatistilor rusofoni din provinciile secesioniste ucrainene Donetk si Lugansk.

Dar in mass-media rusa si internationala exista relatari ale familiilor unor militari rusi decedati, acestea sustinand ca ei au fost ucisi in Ucraina. De asemenea, ziarul opozitiei ruse Novaia Gazeta, a publicat un interviu cu un soldat rus in varsta de 20 de ani, care afirma ca unitatea sa de tancuri a fost desfasurata in Ucraina, unde el a fost grav ranit in luna februarie. Soldatul a mai mentionat ca numeroase unitati ale armatei ruse au fost dislocate pe teritoriul ucrainean in zonele controlate de rebelii prorusi.