Militiile huthi, aliate ale Iranului, asalteaza luni dinspre nord orasul port Aden din Yemen si duc lupte grele cu trupele loiale presedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, au declarat Reuters surse din ambele tabere. Aden este ultima reduta controlata de Hadi in Yemen, un oras inca asediat desi s-a ajuns in a cincea zi de lovituri aeriene impotriva pozitiilor huthi din partea coalitiei conduse de Arabia Saudita.

Abd-Rabbu Mansour HadiFoto: Hotnews

Artileria si rachetele au lovit aproape de oras, au spus luptatorii lui Hudi, dupa ce militiile huthi au avansat dinspre est de-a lungul drumului de coasta de pe Marea Arabica.

La nord de Aden, locuitorii orasului Dhalea au declarat ca militiile huthi, sprijinite de unitati armate loiale fostului presedinte Ali Abdullah Saleh au bombardat cu tancuri si artilerie. Cinci civili au fost ucisi in luptele grele de strada, au declarat acestia.

Nave de razboi au bombardat o coloana de forte huthi si trupe loiale fostului presedinte Ali Abdullah Saleh cand acestea au incercat sa avanseze spre sudul orasului port Aden, au declarat pentru Reuters localnici, prima informatie privind o implicare de forte navale in conflict.

Acestia au declarat ca navele pareau sa fie din flota egipteana care a trecut saptaman trecuta prin Canalul de Suex spre Golful Aden. Egiptul este membru al coalitiei conduse de Arabia Saudita ce ia la tinta pozitiile huthi pentru a le opri avansarea spre Aden.

Arabia Saudita, sprijinita de aliatii sai suniti au lansat o ofensiva aeriana pentru a-l sprijini pe Hadi dupa ce acesta s-a refugiat luna trecuta din capitala in Aden. Acesta a parasit joi pentru a participa la un summit arab si nus-a intors inca.

Luptele au dus la un adevarat razboi civil in cea mai saraca tara din Peninsula Araba, Yemenul fiind deja in haos din cauza unei miscari secesioniste in crestere in sud si a unei campanii SUA de atacuri cu drone (acum incetinita) impotriva al Qaeda in est.

Puterea in crestere a huthi, parte din minoritatea shiita ce acopera circa o treime din populatie, inseamna si ca Yemenul a devenit un nou front in lupta pentru putere dintre Arabia Saudita si Iran.

Cele doua rivale regionale sprijina parti opuse in razboiul civil dur din Siria si din Liban. Teheranul ajuta si militiile siite din Irak, desi neaga acuzatiile ca ar sprijini cu armament militiile huthi din Yemen.

In capitala Sanaa, controlata de huthi, avioane de lupta au lovit in jurul palatului prezidential luni dimineata, dar si depozite de armament de pe muntele Nugum la poalele caruia se afla capitala. "A fost o noapte de iad", a declarat un diplomat yemenit.

45 de morti intr-o tabara de refugiati

Loviturile aeriene ale coalitiei au afectat tabara de refugiati Mazraq din districtul Haradh din nordul Yemenului, omorand 45 de persoane si ranind 65, au declarat Reuters reprezentanti ai Organizatiei Internationale pentru Migratie.

Unul dintre acestia a spus ca atacul avioanelor a luat la tinta o instalatie militara din apropiere.

Ministrul de externe yemenit, Riyadh Yaseen, a spus insa ca tabara nu a fost lovita de fortele aeriene ale coalitiei ci de "focuri de artilerie" ale fortelor huthi.