Preturile gazelor din Bulgaria vor scadea cu 13% in aprilie, fiind posibila o noua reducere a acestora cu pana la 10% in luna iulie, a declarat luni directorul general al furnizorului de stat Bulgargaz, Petio Ivanov, relateaza Novinite, preluat de Mediafax.

Ivanov a precizat la postul public de radio din Bulgaria ca in trimestrul al treilea este probabila o noua reducere, de pana la 10%, daca preturile petrolului si cursul dolar/leva se vor mentine la actualele niveluri.

El a mai spus ca productia de gaze naturale a Bulgariei a scazut de la un nivel initial de 16%, din primii ani de exploatare a zacamintelor tarii, la numai 4%.

Ivanov a explicat ca Bulgargaz va incepe sa cumpere, pentru inceput cu fonduri proprii, gaze de la depozitul subteran Chiren, cantitatea totala fiind de 280 de milioane de metri cubi.

Pretul petrolului WTI, de referinta la bursa americana, cu livrare in luna mai, a scazut luni cu pana la 2,3%, la 47,78 dolari pe baril. Cotatia petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, cu livrare in luna mai, a coborat cu 1,2%, la 55,76 dolari pe baril. Preturile gazelor sunt calculate in functie de cotatiile petrolului la nivel international.

In Romania, ANRE a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca preturile pentru furnizarea gazelor naturale la clientii casnici vor scadea in medie cu 3,9% de la 1 aprilie, ca urmare a reducerii costurilor de achizitie a gazelor destinate furnizarii in regim reglementat si a unor tarife de distributie.