Aproximativ 300 de persoane au manifestat sambata la Praga impotriva trecerii unui convoi militar american, in timp ce un numar similar de contramanifestanti sustineau aceasta demonstratie de forta a SUA, destinata sa-i asigure pe aliatii lor in fata Rusiei, informeaza AFP.

Dupa manevrele din tarile baltice, un important convoi de soldati si vehicule militare americane, purtand numele de cod "Dragoon ride" ("Raliul Dragonilor"), este in drum spre Germania, fiind asteptat sa treaca frontiera ceha duminica dimineata, dupa ce a traversat Polonia.

Manifestatia de sambata in Piata Venceslas, in centrul Pragai, s-a desfasurat fara incidente majore, cele doua tabere fiind separate de o unitate a politiei anti-revolta.

"Ma tem ca Republica Ceha sa nu devina a 51-a stea a drapelului american", a declarat pentru AFP Dana Feminova, din miscarea pacifista "Lumea fara razboi", coorganizatoare a protestului impreuna cu partidul comunist ceh KSCM.

Aceasta tinea in mana o pancarta cu inscriptia "Tanks? No thanks" ("Tancuri? Nu, multumesc!").

Nu departe de ea, Karel Kapoun agita o pancarta care proclama in sens invers:"Welcome Friends!" ("Bine ati venit prieteni"). "Suntem aici pentru a exprima temerile noastre in fata pericolului cresterii influentei rusesti in aceasta parte a Europei", a spus el pentru AFP.

Circa 520 de militari si aproape 90 de blindate Stryker din Regimentul nr.2 de cavalerie american, care stationeaza la Vilseck, in sud-estul Germaniei, participa la "Raliul Dragonilor", o operatiune logistica fara precedent.

"Ne manifestam astfel solidaritatea cu aliatii nostri, tarile baltice si Polonia, care pot sa se simta amenintate de actuala escalada a tensiunilor intre Rusia si Ucraina", a declarat la jumatatea lunii martie premierul ceh Bohuslav Sobotka.

Invadarea Crimeii de catre Rusia si sprijinul Moscovei pentru separatistii prorusi din estul Ucrainei au nelinistit profund Lituania, Letonia si Estonia, devenite in 2004 membre ale UE si NATO, dupa o jumatate de secol de ocupatie sovietica pana la inceputul anilor 1990. Republica Ceha s-a alaturat NATO in 1999, impreuna cu Ungaria si Polonia.