Compania aeriana Germanwings, al carei avion s-a prabusit marti cu 150 de persoane la bord, ofera rudelor victimelor "pana la 50.000 de euro per pasager" pentru a face fata cheltuielilor imediate, a anuntat vineri un purtator de cuvant, citat de AFP.

Acest prim ajutor, independent de compensatiile ce ar trebui platite sub responsabilitatea companiei, nu se va restitui in niciun caz, a precizat purtatorul de cuvant pentru AFP, confirmand o informatie din cotidianul berlinez Tagesspiegel.

Potrivit lui Holger Hopperdietzel, un avocat specializat in transportul aerian citat de Tagesspiegel, Lufthansa ar putea plati intre zeci de mii si sute de mii de euro pentru fiecare victima, odata ce rudele isi exercita cererile de indemnizatie.

Responsabilitatea companiilor aeriene in caz de accident este organizata prin Conventia de la Montreal din 1999, care prevede un plafon de 143.000 de euro per victima. Acest plafon ar putea fi totusi depasit si in "practica", companiile "il invoca rar", potrivit declaratiei unui responsabil juridic al unei companii pentru agentia de presa citata.

Elmar Giemulla, profesor de drept aerian la Universitatea Tehnica din Berlin, a declarat pentru ziarul regional german Rheinische Post ca a estimat ca Lufthansa se va confrunta cu cereri de indemnizatii de 10 la 30 de milioane de euro in total.

Potrivit unor specialisti in asigurari interogati de AFP, faptul ca accidentul a fost provocat in mod deliberat de copilotul aparatului, acuzat ca a prabusit avionul in timp ce comandantul de bord se afla in exteriorul cabinei de pilotaj, nu schimba cu nimic plata compensatiilor pentru pierderile umane.