Justitia a confirmat joi ca nu va incepe urmarirea penala a presedintei argentiniene, Cristina Kirchner, pentru obstructionarea anchetei in favoarea Iranului in ancheta asupra atentatului impotriva comunitatii evreiesti comis in 1994 la Buenos Aires, dupa cum preconiza procurorul Alberto Nisman, transmite AFP.

Potrivit unui comunicat la Ministerului argentinian al Justitiei, "Camera federala de apel a ratificat decizia judecatorului Daniel Rafecas de a respinge acuzatiile procurorului Nisman", mort in conditii suspecte pe 18 ianaurie, la scurt timp dupa ce a predat unui judecator un dosar contra Cristinei Kirchner, citeaza Agerpres.

Pe 4 martie, procurorul Gerardo Pollicita a formulat un apel in urma deciziei anuntate pe 26 februarie de judecatorul Daniel Rafecas de a nu da curs acuzatiilor formulate de Nisman, care o suspecta pe presedinta Kirchner ca i-ar fi acoperit pe liderii iranieni ce au comandat acel atentat.

Noua evolutie a situatiei in afacerea Nisman, foarte sensibila in Argentina, nu inseamna finalul insa finalul luptei judiciare, pentru ca procurorul Gerardo Pollicita, insarcinat din februarie cu studierea acuzatiilor formulate de Nisman contra guvernului poate formula recurs in fata Curtii de Casatie.

Atentatul indreptat impotriva societatii mutuale evreiesti AMIA, in 1994, s-a soldat cu 85 de morti si 300 de raniti, fiind cel mai sangeros atentat din istoria Argentinei. Pana in prezent, circumstantele atentatului nu au fost elucidate.