Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a lansat joi un apel comunitatii internationale sa ia masuri in fata ascensiunii tendintelor "ultranationaliste" in Ucraina, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Situatia din Ucraina este extrema, exista o recrudescenta a sentimentelor ultranationaliste", a declarat Serghei Lavrov in cursul unei conferinte de presa desfasurata la Ciudad de Guatemala, ultima etapa a turneului latino-american intreprins de seful diplomatiei de la Moscova.

"Cerem sa fie luate masuri pentru a preveni transformarea Ucrainei intr-un stat nationalist care sa nu corespunda in niciun fel normelor europene existente", a adaugat el.

Pe de alta parte, Serghei Lavrov a multumit tarilor din America Centrala, care "nu s-au alaturat sanctiunilor contra Rusiei".

Statele Unite si Uniunea Europeana au adoptat sanctiuni impotriva Moscovei dupa ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea, alipita Ucrainei in 1954 de liderul sovietic Nikita Hrusciov. Aceasta anexare a avut loc in martie 2014 in urma unui referendum organizat cu putin timp inainte in Crimeea si care nu a fost recunoscut de occidentali.

Marile puteri occidentale acuza Rusia ca trimite arme si trupe in Estul rebel al Ucrainei pentru a-i sprijini pe insurgentii ostili puterii de la Kiev. Moscova neaga prezenta trupelor sale regulate in Ucraina.

Serghei Lavrov a incheiat joi in Guatemala un turneu care a inclus, de asemenea, Cuba, Columbia si Nicaragua.