Grupari islamiste palestiniene au comis crime de razboi in Israel si Fasia Gaza in cursul anului 2014, sustine organizatia Amnesty International, insa miscarea Hamas, care detine controlul asupra teritoriului palestinian, respinge acuzatiile, informeaza Sky News, citat de Mediafax.

Potrivit unui raport al Amnesty, grupuri militante palestiniene, inclusiv miscarea Hamas, au comis "crime de razboi" in cursul conflictului cu Israelul din vara anului 2014, lansand "aleatoriu" rachete si obuze cu scopul de a "rani si a omori civili".

"Prin lansarea acestor atacuri, au demonstrat sfidarea flagranta a reglementarilor internationale; in plus, au fost ignorate efectele atacurilor asupra civililor din Israel si din Fasia Gaza", a declarat Philip Luther, directorul Amnesty International pentru regiunea Orientul Mijlociu.

"Impactul devastator al atacurilor israeliene asupra civililor palestinieni in cursul conflictului este evident, dar incalcarile facute de o parte beligeranta nu justifica actiunile inamicilor", adauga Luther.

Pe baza datelor ONU, Amnesty International a stabilit ca 4.881 de rachete si 1.753 de obuze de mortiera au fost lansate spre Israel in cursul conflictului din vara anului 2014. Dintre acestea, 243 de proiectile au fost interceptate de sistemul antiracheta israelian Domul de Fier, iar 31 au cazut in Fasia Gaza. Alte 224 de rachete si obuze au cazut in zone rezidentiale din Israel. Sase civili din Israel, inclusiv un copil de patru ani, si 67 de militari au fost ucisi.

Potrivit cifrelor Natiunilor Unite, 2.250 de palestinieni au fost omorati in conflictul cu Israelul, dintre care 1.585 erau civili, iar 538 copii.

Un alt raport al Amnesty International, publicat in noiembrie 2014, acuza Israelul de "indiferenta" in privinta necesitatii evitarii victimelor civile palestiniene.