Justitia rusa a cerut Dumei de Stat sa-i ridice imunitatea parlamentara lui Ilia Ponomarev, singurul deputat rus care a votat impotriva anexarii Crimeei de catre Rusia si aflat in prezent in exil in Statele Unite, a anuntat joi purtatorul de cuvant al camerei inferioare a Parlamentului rus, transmite AFP.

Procurorii au depus o cerere de ridicare a imunitatii lui Ilia Ponomarev, o procedura care necesita votul deputatilor. "Presedintele Dumei a primit documentele", a declarat purtatorul sau de cuvant, Igor Shuvalov, citat de agentia de presa Interfax.

Ilia Ponomarev s-a pronuntat impotriva anexarii, in luna martie a anului trecut, a peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia - un alt deputat s-a abtinut - contrar colegilor sai si unui popor rus care a primit cu entuziasm "revenirea" peninsulei in sanul Rusiei.

El a fost exclus din partidul de opozitie Rusia Dreapta dupa luarea sa de pozitie. Mai multi deputati au anuntat deja ca vor sustine ridicarea imunitatii sale parlamentare.

Inainte de criza ucraineana, deputatul rus, astazi in varsta de 39 de ani, a participat activ la organizarea de manifestatii impotriva lui Vladimir Putin, in contextul alegerilor prezidentiale contestate din 2012.

Ilia Ponomarev s-a refugiat in urma cu un an in Statele Unite. Acuzat ca si-a incalcat angajamentele in cadrul unei serii de conferinte pe care trebuia sa le prezinte, Fundatia Skolkovo, care l-a angajat, l-a atacat in justitie in 2013 pentru a-l forta sa ramburseze banii pe care i-a primit (2,7 milioane de ruble, adica 63.000 de euro la acea vreme). Deputatul a respins aceste acuzatii.

Potrivit lui Shuvalov, cererea de ridicare a imunitatii este legata de afacerea Fundatiei Skolkovo, proiect de stat in domeniul inovatiei tehnologice ce vizeaza sa concureze cu Silicon Valley.

Ponomarev este acuzat ca este "complice la delapidarea Fundatiei Skolkovo", a precizat presedintele Dumei de Stat, Serghei Narishkin, citat de agentia de presa Ria Novosti.