Un raport clasificat strict secret datand din 1987 si care continea informatii despre programul nuclear al Israelului a fost declasificat, intr-o miscare fara precedent din partea administratiei americane, scrie cotidianul israelian israelnationalnews.com, care se intreaba daca nu cumva este vorba despre razbunarea lui Barack Obama pentru discursul sustinut de premierul Netanyahu in fata Congresului american.

Declasificarea documentului a avut loc la inceputul acestei luni, dar a scapat presei mainstream. Raportul ofera informatii despre programul nuclear al Israelului, in conditiile in care statul evreu a mentinut tot timpul o politica ambigua asupra acestui subiect, refuzand sa confirme sau sa infirme detinerea de arme nucleare. Pana in prezent, administratiile americane au respectat aceasta politica, pastrand tacerea.

Momentul in care a fost publicat acest document ridica semne de intrebare, scrie ziarul evreiesc, care noteaza ca in 3 martie premierul Netanyahu a sustinut un discurs in fata Congresului american in care a acuzat un acord prost negociat intre marile puteri si Iran, care ar permite Teheranului sa-si dezvolte programul nuclear.

Raportul de 386 de pagini, intitulat "Critical Technological Assessment in Israel and NATO Nations" si care poate fi consultat aici, ofera o descriere detaliata legata de progresele tehnologice militare si dezvoltarea infrastructurii si cercetarii nucleare in anii 1970 si 1980.

Israelul "dezvolta genul de coduri care ii vor permite sa produca bombe cu hidrogen", arata acest raport, care precizeaza ca in anii 1980 statul evreu atinsese capacitatea de a crea bombe de o mie de ori mai puternice decat bombele atomice.

Raportul arata, de asemenea, ca laboratoarele de cercetare din Israel "sunt echivalente cu Los Alamos, Lawrence Livermore si Oak Ridge National Laboratories", principalele laboratoare de dezvoltare a arsenalului nuclear al Americii.

Infrastructura nucleara a Israelului este "o paralela aproape exacta a capacitatilor care exista in prezent la National Laboratories", potrivit sursei citate.

Institute for Defense Analysis, o agentie cu finantare federala in subordinea Pentagonului, a redactat acest raport in 1987.

Pe langa capabilitatile nucleare, raportul arata ca Israelul detinea un sistem integrat de lupta, nu sisteme separate pentru armata terestra, navala si aeriana si nota ca, in anumite cazuri, tehnologia militara israeliana "este mai avansata decat cea americana".

Declasificarea acestui document a fost ceruta in urma cu peste trei ani. Ziaristul american Grant Smith afirma ca a obtinut raportul pe baza Freedom of Information Act. Initial, Pentagonul a amanat un raspuns, dar Smith a apelat la justitie si un judecator a ordonat Pentagonului sa raspunda la solicitare.

Smith, care conduce Institute for Research: Middle East Policy, afirma ca este pentru prima oara cand un guvern american confirma oficial ca Israelul este o putere nucleara.