Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a facut miercuri o demonstratie de forta, in incercarea de a reduce la tacere vocile care il acuza ca nu controleaza situatia, fortand demisia unui foarte influent oligarh si arestarea in plin consiliu de ministri a doi inalti oficiali acuzati de coruptie, scrie AFP.

Poroshenko si KolomoiskiFoto: Captura YouTube

Poroshenko l-a primit in plina noapte la presedintie pe miliardarul si guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, la granita cu estul separatist, Igor Kolomoiski, care si-a prezentat demisia, imediat acceptata de seful de stat, la capatul unei confruntari de cateva zile.

Numit guvernatori in 2014 pentru a pune capat pulsiunilor separatiste din aceasta regiune industriala, Igor Kolomoiski s-a facut cunoscut prin crearea si finantarea unor puternice batalioane de voluntari care lupta alaturi de trupele ucrainene impotriva insurgentilor pro-rusi.

Acest om de afaceri de 52 de ani se bucura de o mare popularitate. Desi vecina cu Donetsk, regiunea Dnipropetrovsk a rezistat apelurilor la separatism, in special datorita lui Kolomoiski care efectiv a cumparat pacea sociala si a impiedicat, in ochii multor analisti, propagarea rebeliunii.

Dar interesele sale au intrat in coliziune saptamana trecuta cu cele ale presedintelui ucrainean cand deputatii au adoptat o lege care modifica organizarea consiliilor de administratie ale societatilor publice pentru a reduce controlul exercitat de actionarii minoritari.

In urma acestei decizii, barbati inarmati si cagulati, trimisi de Igor Kolomoiski, potrivit presei ucrainene, au patruns in sediile a doua societati publice petroliere, UkrTransNafta si Ukrnafta, unde oligarhul avea interese.

Presedintele Poroshenko a ridicat imediat tonul, subliniind ca nu tolereaza existenta unor militii private.

Aceste actiuni reamintesc de razboaiele oligarhilor din anii 1990, ridicand semne de intrebare legate de capacitatea lui Poroshenko de a controla situatia din tara sa, intr-un moment in care conjunctura reaminteste de posibilitatea unui noi "Maidan", miscarea de contestare care a doborat doua regimuri in Ucraina.

Arestati in fata camerelor

La cateva ore dupa demiterea lui Igor Kolomoiski, puterea ucraineana a facut, in plin consiliu de ministri, o noua demonstratie de forta, arestand in fata camerelor doi inalti oficiali ai Serviciilor pentru situatii de urgenta, acuzati de coruptie.

Directorul serviciului de Stat pentru Situatii de urgenta Serghii Bocikovski si adjunctul sau Vassyl Stoietski, incatusati in fata ziaristilor, sunt acuzati, potrivit politiei, ca au achizitionat, in urma unor proceduri de achizitie publica, produse la preturi mult mai mari decat cele ale pietei, inclusiv de la gigantul petrolier rus Lukoil.

Guvernul pro-occidental ucrainean a plasat lupta anti-coruptie in centrul prioritatilor sale.

"Nu incalc secretul anchetei, efectuez o ancheta publica. Nu este un spectacol (...) Cred ca este un vaccin si ca acesta trebuie facut public", a spus ministrul de Interne Arsen Avakov, prezent la aceasta reuniune.

Premierul Arseni Iatseniuk a reactionat si el imediat: "Atunci cand tara este in razboi, orice copeica conteaza. Asta se va intampla tuturor celor care incalca legea si isi bat joc de statul ucrainean".