Cercetarile la fata locului in cazul avionului GermanWings Airbus A320 prabusit in Alpii francezi cu 150 de oameni la bord se reiau miercuri in Alpii francezi unde sunt asteptati Francois Hollande, Angela Merkel si Mariano Rajoy.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zeci de jandarmi montani vor ajunge la fata locului, o zona foarte abrupta si greu accesibila, la 1.500 de metri altitudine, unde a cazut aeronava filialei low-cost a Lufthansa, decolata marti dimineata de la Barcelona (Spania) cu destinatia Dusseldorf (Germania). Transporta 144 de pasageri si sase membri ai echipajului, majoritate germani si spanioli.

Mii de fragmente de avion si de corpuri sunt imprastiate pe patru hectare de munte, departe de orice locuinta sau drum de acces. Marti, dupa ce au survolat zona accidentului produs din cauze inca inexplicabile, cinci ministri ai guvernelor francez, german si spaniol au vorbit despre "imagini dramatice".

"Sunt imagini de groaza, este o tragedie teribila", a declarat Frank-Walter Steinmeier, seful diplomatiei germane.

Update: Primele imagini ale cutiei negre a avionului GermanWings

Una dintre cele doua cutii negre a fost recuperata si transferata la biroul de investigare a accidentelor, care va stabili cauzele dezastrului, a declarat procurorul de Marsilia, Brice Robin, la BFMTV.

Alain Vidalies, secretar de stat in Ministerul Transporturilor: "Cutia neagra a ajuns la Paris, Va fi analizata incepand din aceasta dimineata" - Le Figaro

Cutia neagra gasita marti la locul prabusirii aeronavei Airbus A320 este cea care a inregistrat toate sunetele si conversatiile din cabina pilotilor si este deteriorata, a anuntat miercuri o sursa apropiata anchetei. A fost trimisa la Paris la Biroul de ancheta si analiza. A doua cutie neagra este inca cautata.

Premierul francez Manuel Valls a estimat, marti dupa-amiza, ca"in acest stadiu, nicio ipoteza nu poate fi exclusa".

Trei zile de doliu national in Spania

Cancelarul Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy si presedintele francez Francois Hollande vor merge la locul tragediei miercuri la ora 13.00 GMT.

O capela a fost instalata la Seyne, comuna vecina locului unde s-a produs dezastrul.

Germanwings a anuntat ca 67 de germani erau la bord, inclusiv doi copii si 16 adolescenti care se intorceau dintr-un schimb de experienta cu elevi spanioli.

Potrivit vice-presedintelui guvernului spaniol, Soraya Sainz de Santamaria, lista pasagerilor include "45 de pasageri cu nume de familie spaniole", a caror identitate urmeaza sa fie verificata.

Trei zile de doliu national au fost decretate in Spania "incepand de miezul noptii" (marti noapte), a mai anuntat oficialul. "Un moment de reculegere va fi pastrat miercuri la pranz in toate institutiile publice", a adaugat Soraya Sainz de Santamaria.

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a prezentat marti seara condoleante cancelarului Angela Merkel si premierului Rajoy.