​Numarul rusilor care sprijina expansiunea teritoriala a Rusiei a scazut, potrivit sondajelor realizate de institutul independent Levada, scrie portalul de stiri Meduza.

Luna aceasta, 32% dintre cei intervievati au afirmat ca vor ca Rusia sa se extinda asupra teritoriilor fostelor republici Sovietice, fata de 58%, procentul celor care sustineau acest lucru in martie 2014.

Scaderea sprijinului vine in contextul conflictului din estul Ucrainei si al sanctiunilor economice suferite de Rusie pe fondul implicarii sale in acest conflict.

In 2013, 49% si-au exprimat sustinerea pentru extinderea teritoriala. In 2010, procentul era de 46%, iar in 2006 - 60%.

Circa o treime dintre cei intervievati in martie au spus ca Rusia are dreptul sa anexeze parti din fostele state sovietice, din cauza faptului ca rusii care traiesc in aceste tari astazi ar putea suferi incalcari ale drepturilor.

In martie 2014, Crimee a devenit parte a Rusiei, iar Kremlinul a relocat 7,2 miliarde de dolari din fondurile de pensii pentru noul teritoriu, iar fondurilor nu vor fi rambursate. In septembrie anul trecut, sondajele aratau ca 73% dintre rusi sustin anexarea.