Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, accepta sa fie interogat la Londra de justitia suedeza cu conditia de a avea acces la dosarul anchetei lansate dupa acuzatiile de viol si agresiune sexuala, a anuntat luni seara Baltasar Garzon, unul dintre avocatii lui Assange, informeaza AFP.

''Trebuie sa avem acces la integralitatea procedurii, care de patru ani si jumatate se afla in mainile Parchetului suedez si nu in cele ale apararii'', a declarat avocatul Baltasar Garzon, fost judecator.

In urma cu zece zile, procurorii suedezi au solicitat aprobare pentru a-l putea interoga la Londra pe Assange, care se afla incepand din vara lui 2012 la ambasada Ecuadorului din capitala britanica. De asemenea, procurorul de caz a cerut si efectuarea unui test ADN, potrivit Agerpres.

''Evident ca vom accepta acest interogatoriu, dar trebuie sa ne fie acceptate conditii prealabile minime'', a mentionat avocatul spaniol, care a apreciat ca accesul la dosar este ''pur si simplu dreptul minim al oricarei persoane implicate intr-un proces judiciar''.

Assange (43 de ani), care are si cetatenie australiana, s-a refugiat in luna iunie 2012 la ambasada Ecuadorului la Londra pentru a evita extradarea din Marea Britanie catre Suedia, unde este inculpat pentru agresiuni sexuale. El se teme ca autoritatile de la Stockholm l-ar putea preda celor americane, care vor sa-l judece pentru publicarea a mii de telegrame diplomatice confidentiale pe site-ul WikiLeaks.

Pe 25 februarie, avocatii lui Julian Assange au depus apel la Curtea Suprema din Suedia impotriva mandatului de arestare emis pe numele clientului lor, sustinand ca libertatea acestuia a fost ingradita fara motiv si disproportionat de cand a inaintat cerere de azil la ambasada Ecuadorului la Londra. Mandatul de arestare i-ar permite justitiei suedeze sa il audieze pe Julian Assange in legatura cu acuzatiile de agresiune sexuala facute impotriva sa de doua tinere femei.

Julian Assange nu a parasit ambasada Ecuadorului la Londra in ultimii doi ani. Potrivit termenilor mandatului de arestare, Assange nu poate iesi din ambasada fara a fi arestat de politia britanica si extradat imediat in Suedia.