Camera Reprezentantilor a votat masiv luni in favoarea unei rezolutii cerandu-i presedintelui american Barack Obama sa furnizeze Ucrainei arme letale pentru a se apara impotriva "agresiunii" ruse, informeaza AFP.

Rezolutia 348-48 a fost aprobata de o majoritate de republicani si democrati, accentuand presiunea asupra administratiei Obama pentru a nu mai intarzia furnizarea de arme si material militar greu fortelor Kievului, potrivit Agerpres.

Casa Alba a anuntat in aceasta luna ca livreaza Ucrainei echipamente militare neletale de 75 de milioane de dolari.

Dar seful Statului Major al armatei Martin Dempsey a declarat, in cadrul unei audieri in fata Comisiei Fortelor Armate din Senat, ca este "imperativ sa se examineze acordarea de ajutor letal", in timp ce secretarul apararii Ashton Carter a afirmat in timpul audierii sale de confirmare ca si el "inclina" in aceasta directie.

Rezolutia de luni ii cere lui Barack Obama sa furnizeze Ucrainei "sisteme de arme de aparare letale" ce ar permite ameliorarea capacitatii Ucrainei de "a-si apara suveranitatea teritoriala contra agresiunii nejustificate si continue a Federatiei Rusie".

Presedintele Camerei John Boehner a descris votul ca un stimulent de a actiona si a spus ca Congresul este in mare masura favorabil sprijinului militar.

"Fara actiunea acestei administratii, agresiunea rusa ramane necontrolata", a declarat el dupa vot.

Democratul Eliot Engel, principalul aparator al rezolutiei, a declarat colegilor sai ca este timpul sa se inceteze tratarea crizei din Ucraina "ca un conflict indepartat".

"Acest razboi a facut mii de morti, zeci de mii de raniti, un milion de persoane stramutate si incepe sa ameninte stabilitatea Europei post-Razboi Rece", a afirmat Eliot Engel, adaugand ca presedintele rus Vladimir Putin "ne intoarce la zilele sumbre ale Razboiului Rece".