¬Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a deplans luni ca progresele sunt foarte limitate in cooperarea cu Iranul asupra unei posibile dimensiuni militare a programului sau nuclear, dar fara sa implice blocarea unui acord cu marile puteri, potrivit Agerpres.

"Iranul a inregistrat o anumita implicare in chestiunea unei posibile dimensiuni militare. Dar in ultimele luni, progresele au fost foarte limitate", a criticat directorul general al AIEA, japonezul Yukiya Amano, pe marginea unei conferinte asupra proliferarii nucleare la Washington.

AIEA ancheteaza de ani de zile asupra unei posibile dimensiuni militare (PDM) a programului nuclear al Teheranului. Aceasta organizatie a ONU i-a cerut sa raspunda la acuzatiile precise, formulate in 2011, potrivit carora Iranul a efectuat cercetari si lucrari concrete inainte de 2003 pentru a obtine bomba atomica. Republica islamica a negat intotdeauna ca incearca sa fabrice arma nucleara, aminteste AFP.

AIEA ancheteaza in temeiul unui acord pe care l-a incheiat in noiembrie 2013 cu Iranul care a acceptat masuri de transparenta asupra programului sau nuclear controversat.

"Avem nevoie de a accelera aceasta clarificare... dar de fapt progresele sunt foarte limitate", a declarat Amano mai multor jurnalisti.

O delegatie AIEA s-a dus la Teheran acum doua saptamani si in ultimul sau raport din 19 februarie, Agentia a acuzat Iranul ca nu ofera "nicio explicatie care sa permita agentiei clarificarea a doua chestiuni" ramase: "detonatoarele" si studiile de "calcul si modelizare" facute asupra transportului de neutroni.

Dar, a afirmat Amano, acest contencios nu ar trebui sa impiedice Iranul si marile puteri din grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania) sa ajunga pana la sfarsitul lunii martie la un acord de principiu ce ar garanta caracterul pasnic al programului nuclear iranian in schimbul unei ridicari progresive a sanctiunilor.

Si "daca un acord este incheiat, va fi in interesul Iranului sa-l aplice", a pledat Amano, a carui Agentie nu este parte la negocierile ce urmeaza a fi reluate joi la Lausanne in Elvetia intre 5+1 si Iran.