Guvernul grec vrea peste 100 milioane de euro compensatii de la firmele germane despre care sustine ca ar fi dat mita pentru a castiga contracte in domeniul apararii, a declarat luni o sursa din ministerul apararii pentru Reuters.

Cheltuielile mari din 2016 pot duce la masuri de austeritate in 2017Foto: Comisia Europeana

Potrivit publicatiei germane Build, divizia Eurocopter a Airbus ar fi platit mite de 41 de milioane de euro oficialilor greci pentru a vinde 20 de elicoptere NH-90. Grupul german Rheinmetall, STN si Atlas Elektronik ar fi dat si ele 62 de milioane de euro mita pentru contractarea de submarine, a scris Build.

Sursa citata de Reuters a confirmat ca executivul elen ar dori circa 100 de milioane de euro compensatii de la aceste firme ca parte intr-o investigatie ce include si alte cazuri de coruptie.

"Este o serie de cazuri, nu numai cu companii germane, dar majoritar din Germania, iar Grecia spera sa obtina 500-800 de milioane de euro", a declarat oficialul din ministerul apararii elen. "Orice companie condamnata pentru mita ce va dori sa continue relatia comerciala cu Grecia ar trebui sa ofere un compromis in afara tribunalului", a declarat acesta.

Grecia a cheltuit sume mari pentru inarmare, reduse insa in ultimii ani, mai ales din cauza unei crize a datoriilor ce a dus la un bailout din partea FMI si a UE in valoare de 240 mld. euro.

Relatiile dintre Germania si Grecia s-au deteriorat pe masura ce Atena a incercat sa renegocieze termenii planului de salvare, iar Berlinul se teme ca elenii vor sa nu se tina de promisiunile financiare facute. De asemenea, premierul Alexis Tsipras a acuzat Berlinul ca foloseste chichite juridice pentru a evita plata de compensatii pentru ocupatia nazista.

In decembrie Rheinmetall Defence Electronics a platit amenzi de 37 mil. euro pentru a incheia o investigatie penala in Germania in privinta unor presupuse mite in contracte de vanzare de armament in Grecia.