Senatorul de Texas Ted Cruz, un conservator vocal care frecvent intra in conflict cu liderii sai din Partidul Republican, a devenit prima figura majora care intra in cursa pentru prezidentialele din noiembrie 2016, scrie Reuters.

Ted CruzFoto: Wikipedia

"Voi candida pentru presedintie si sper ca voi castiga sprijinul vostru" a scris senatorul pe pagina sa oficiala de Twitter, un mediu nefolosit pana acum pentru lansarea unei asemenea candidaturi.

Nascut in Canada, fiul unui imigrant cubanez, Cruz ar fi primul hispanic de la Casa Alba daca va castiga scrutinul de anul viitor.

Prin activitatea sa in Senat, Ted Cruz a reusit sa atraga criticile liderilor republicani. John McCain, senator si fost candidat la presedintie, l-a numit, pe el si pe colegii sai din Tea Party, "pasari demente" in 2013.

In acel an, Cruz si-a impins partidul sa forteze un blocaj Guvernamental de 16 zile intr-efort nereusit de a oprin finantarea Obamacare.

In ciuda, sau poate tocmai datorita lipsei lui de popularitate la Capitoliu, inclinatia activistilor de la nivel local de a-l sprijini pe Cruz este intr-o continua crestere.

Cruz a dovedit ca poate sa stranga usor fonduri de campanie, el adunand 18 milioane de dolari pentru candidatura lui la Senat si inca alte 2 milioane de dolari pentru alti republicani. Tinta lui este de a colecta 40-50 de milioane de dolari pentru campania primara din cadrul Partidului Republican, potrivit Houston Chronicle.

Senatorul de Texas in varsta de 44 de ani si-a construit o imagine de avocat fara compromisuri pentru principiile conservatoare. Ca pretendent la Casa Alba, probabil ca se va prezenta ca cel mai bun sustinator al descentralizarii.