Velizar Encev, un membru al parlamentului bulgar care a parasit anul trecut coalitia nationalista Frontul Patriotic (FP), a anuntat ca urmeaza sa infiinteze o noua formatiune politica la inceputul lunii aprilie, potrivit site-ului Novinite.com, citat de Agerpres. Encev a declarat pentru postul particular de televiziune NOVA TV ca viitoarea formatiune politica va putea fi comparata cu partidul stangii radicale Syriza din Grecia si va fi in mare masura inspirata de acesta.

Noul partid va fi infiintat pe 4-5 aprilie in orasul Veliko Tarnovo, vechea capitala a Bulgariei, situat in regiunea central-nordica a tarii.

Syriza a castigat alegerile parlamentare desfasurate in Grecia pe 25 ianuarie si a format o coalitie guvernamentala cu partidul de dreapta Grecii Independenti (ANEL) pentru a incerca sa puna capat austeritatii. Inca de la primele ore dupa preluarea puterii, executivul de la Atena a intrat intr-o vie disputa cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International in legatura cu modalitatile de abandonare a masurilor de austeritate.

Dupa cum a afirmat Encev, replica bulgara a Syriza va fi "o miscare sociala cu mesaje de stanga" fara un model de tip lider.

El a adaugat ca va exista o conducere colectiva, in care vor fi implicate "figuri tinere", insa a refuzat sa dezvaluie vreun nume.

Fostul membru marcant al Frontului Patriotic a parasit grupul parlamentar al coalitiei in decembrie 2014, sustinand ca NFSB (Frontul Salvarii Nationale din Bulgaria), unu din cele doua partide care alcatuiesc FP, urmeaza orbeste ordinele liderului sau, Valeri Simeonov.

Velizar Encev a fost ulterior exclus din NFSB.