Lee Kuan Yew (91 de ani), fondatorul statului modern Singapore, a murit in noaptea de duminica spre luni in locuinta sa din capitala Singapore, anunta Le Monde. Nascut la 16 septembrie 1923, Lee Kuan Yew este fondatorul statului modern Singapore si al puterii economice pe care acesta o reprezinta astazi. Lee Kuan Yew a fost una dintre cele mai influente figuri politice ale Asiei si cel mai tanar premier al unei tari asiatice, dupa ce, sub supravegherea sa, Singapore s-a retras, la 9 august 1965, din componenta Malaysiei, proclamandu-se republica independenta in cadrul Commonwealth-ului.

Lee Kuan YewFoto: Captura Youtube.com

Dupa proclamarea independentei, Lee Kuan Yew (prim ministru inte 1965 si 1990) a initiat un program de reforme sociale, de industrializare rapida si de imbunatatire a conditiilor de locuit si de invatamant.

Partidul Actiunii Populare, formatiunea care l-a propulsat pe Lee Kuan Yew la putere, conduce tara din 1959 si detine, si in prezent, 80 dintre cele 99 de fotolii din Parlament. In anul 2001, Lee Kuan Yew detinea inca functia de ministru onorific in Guvernul singaporez.

Singapore este singurul oras-stat din lume este asezat pe o insula, cu o suprafata totala de 692,7 km patrati si o populatie de 5,31 milioane de locuitori. Cu o istorie de doar 50 de ani (de la separarea de Malaysia - aniversare va fi pe 9 august 2015), Singapore a cunoscut o dezvoltare economica extraordinara.

Potrivit Wikipedia.org, la Muzeul de Istorie din Singapore sunt pastrate imagini de la conferinta de presa din 9 august 1965, cand premierul Lee Kuan Yew a anuntat separarea de Malaysia a izbucnit in lacrimi.