Partidul Podemos (miscarea spaniola anti-austeritate), formatiune de extrema stanga, s-a clasat pe locul al treilea in alegerile regionale desfasurate duminica in regiunea spaniola Andaluzia, indica rezultatele partiale date publicitatii duminica seara. Podemos a fost devansat de Partidul Socialist al Muncii, aflat pe primul loc cu 35,4% din voturi - 47 de locuri de deputati din cele 109 din Parlamentul regional, si de Partidul Popular (conservator, aflat la putere la nivel national) - cu 26,7%, adica 33 de fotolii de deputati , potrivit AFP, care prezinta rezultatele dupa numararea a 99,95% din voturi. Podemos a obtinut 14,7% din voturi - 15 fotolii de deputati.

Formatiunea de stanga radicala Podemos este un aliat al Syriza, partidul lui Alexis Tzipras, aflat la guvernare in Grecia. Filiala din Andaluzia a partidului Podemos este condusa de europarlamentarul spaniol Teresa Rodriguez (33 de ani).

Andaluzia este o regiune strategica din punct de vedere politic, fiind cea mai populata regiune a Spaniei - 8,4 milioane de locuitori din totalul de 46,5 milioane de locuitori ai tarii.