O eleva in varsta de 14 ani din Saratov, un oras din sud-vestul Rusiei, a fost chemata la interogatoriu de catre Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), dupa ce a participat la un miting de celebrare a anexarii Crimeei de catre Rusia purtand in par panglici in culorile drapelului Ucrainei, relateaza portalul de stiri Meduza.io.

In timpul interogatoriului, serviciile de securitate ruse au vrut sa afle cum s-a intalnit ea cu ceilalti tineri care au venit la miting cu simboluri nationale ucrainene. Anchetatorii ar fi vrut se pare sa o faca sa marturiseasca faptul ca a fost platita sa poarte panglicile.

Eleva, al carei nume nu a fost dezvaluit, sustine ca a participat la miting pentru a manifesta "impotriva razboiului, agresiunii, propagandei" si a dorit sa-si arate sustinerea pentru Ucraina. Ea a declarat pentru publicatia online rusa Yod ca in timpul interogatoriului a avut o cadere nervoasa si ca apoi s-a simtit la pamant. Ea nu a fost pusa oficial sub acuzare.

"Ultimul lucru pe care vreau sa-l spun este acesta: situatia imi aminteste de romanul 1984 al lui George Orwell. Aceeasi presiune din partea statului, din partea politiei, acelasi gen de influenta unidirectionala asupra oamenilor. Sunt mica, dar sunt puternica, si, cu toate acestea, nu sunt sigura ca sunt pregatita pentru astfel de consecinte. Trebuie sa ma gandesc la asta", a declarat tanara pentru Yod.

Pe 18 martie, au avut loc manifestatii in intreaga tara pentru celebrarea unui an de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia. Aproximativ zece persoane au venit la mitingul organizat la Saratov cu simboluri nationale ale Ucrainei, inclusiv tineri. Unii dintre acestia au fost retinuti de politie.