Presedintele american Barack Obama a criticat afirmatiile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a denuntat "pericolul" unui vot masiv al arabilor israelieni la alegerile legislative, relateaza Agerpres.

In primele sale comentarii publice privind alegerile legislative israeliene castigate de partidul conservator al lui Benjamin Netanyahu, Obama a declarat publicatiei online Huffington Post ca a "transmis ca acest tip de retorica este contrara celei mai pure traditii israeliene". Interviul a fost realizat vineri si a fost difuzat sambata in integralitate.

Marti, chiar in ziua votului, Netanyahu a postat pe pagina sa de Facebook o inregistrare video cu un mesaj alarmist: "Puterea dreptei este in pericol. Alegatorii arabi se indreapta masiv spre birourile de vot".

Cu o zi inainte de scrutin, care era extrem de incert, si pentru a mobiliza dreapta, el a ingropat public ideea unui stat palestinian daca isi va mentine pozitia.

Casa Alba a calificat in termeni duri aceste afirmatii. Si abia joi seara Obama l-a sunat pe Netanyahu pentru a-l felicita pentru victorie.

"Democratia se sprijina pe principiul unui tratament echitabil si just pentru toata lumea", a declarat Obama pentru Huffington Post.

"Si cred ca aceasta este ce are mai bun democratia israeliana. Daca acest lucru se pierde, cred ca nu ar oferi doar argumente celor care nu cred intr-un stat evreu, dar ar incepe sa erodeze si sensul democratiei in aceasta tara", a adaugat el.