Ministerul rus al Afacerilor Externe a denuntat sambata drept un "bluff" afirmatiile Ucrainei potrivit carora si-ar fi retras armamentul greu de pe linia de front din estul separatist, asa cum este prevazut in acordurile de pace de la Minsk, transmite AFP.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a anuntat la inceputul saptamanii ca Kievul a retras "majoritatea sistemelor sale lansatoare de rachete multiple si a artileriei grele" si ca rebelii au retras la randul lor "o parte considerabila".

Intr-un comunicat, ministerul rus mentioneaza sambata imagini filmate de presa care arata ca batalionul de voluntari ucraineni Azov utilizeaza piese de artilerie grea cu o raza de actiune de 22 de kilometri intr-o zona care ar trebui sa fie sub supravegherea OSCE.

"Este vorba despre o noua incalcare grosolana a acordurilor de la Minsk, care prevad retragerea armelor grele de pe linia frontului", potrivit diplomatiei ruse.

"Declaratiile autoritatilor ucrainene potrivit carora toate armele grele au fost retrase se dovedesc, prin urmare, un bluff", a adaugat ministerul rus.

Zona mentionata se afla in apropiere de Shirokin, o localitate situata la 10 kilometri de portul strategic Mariupol, controlat de Kiev, care constituie una dintre principalele zone de tensiune ramase dupa semnarea acordurilor de la Minsk, la mijlocul lunii februarie.

Armata ucraineana a acuzat rebelii ca au tras vineri seara cu mortiere de 120 mm asupra localitatii Shirokin.