Militantii Statului Islamic au continuat distrugerile unor monumente culturale si religioase din Irak. Potrivit unor fotografii pe care le-au dat publicitatii prin serviciul lor media din provincia Nineveh, ISIS a distrus un memorial crestin construit de un rege asirian in secolul patru, precum si alte sanctuare musulmane siite si crestine din nordul Irakului, scrie The Guardian.

"Facem apel catre lumea care se considera civilizata sa ne ajute sa ramanem pe pamantul nostru si sa ne aparam drepturile ca cetateni. Sa condamni nu este suficient. Destinul nostru este in pericol, al crestinilor si al altor minoritati din Irak, a declarat un patriarh din cadrul bisericii Catolice Siriene.

Raidurile asupra moscheilor siite si al monumentelor crestine sunt cele mai recent din seria atacurilor asupra mostenirii culturale din Irak, dupa ce au dat foc la mii de manuscrise in biblioteca din Mosul si au distrus muzeul, au trecut cu buldozerele peste orasul antic Nimrud si au atacat fortareata din Hatra.

Gruparea a atacat de asemenea si Dur-Sharrukin, fosta capitala a Imperiului Asirian.

Una dintre fotografii arata un luptator tinand un banner al grupului deasupra unui dom al unei moschei siite care fusese distrusa. O alta fotografie arata un militant cu barba punand explozibil intr-o moschee siita.

O alta serie de imagini arata distrugerea completa a ceea ce pare sa fi fost momantul lui Mar Beham, un monument din secolul patru construit de regele asirian Senchareb si mentinut de biserica ortodoxa siriaca, din care a ramas numai moloz.