Liderii Uniunii Europene au cazut de acord ca sanctiunile economice impuse Rusiei privind rolul sau in conflictul din Ucraina sa ramana in vigoare pana cand planul de pace pentru Ucraina este implementat complet, ceea ce leaga practic extinderea sanctiunilor de indeplinirea prevederilor acordului de la Minsk, cu termen la sfarsitul anului 2015, transmite Reuters.

Compromisul la care s-a ajuns in cadrul Consiliului European de la Bruxelles mentine astfel unitate UE in privinta sanctiunilor.

Liderii europeni nu erau cu totii decisi daca sanctiunile trebuie extinse acum, avand in vedere ca ele expira in iulie, sau sa astepte cateva luni inainte de a lua o decizie, pentru a vedea daca armistitiul din Ucraina rezista.

Acestia au decis in cele din urma sa sustina compromisul la care ajunsesera presedintele Consiliului European Donald Tusk, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande.

Mai precis, liderii UE "sunt de acord ca durata sanctiunilor economice va fi legata in mod clar de implementarea completa a acordurilor de la Minsk, luand in calcul faptul ca acestea sunt programate pana finalul anului 2015", a declarat Tusk intr-o conferinta de presa.

De asemenea, UE este "gata sa ia noi decizii daca este necesar".

Vineri, Rusia a descris "retorica sanctiunilor" drept distructiva si a spus ca va face ceea ce este in interesul sau national.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov a acuzat Kievul de faptul ca a incalcat termenii planului de pace de la Minsk.

"Preferam sa ne angajam in chestiuni cretive, nu distructive precum retorica sanctiunilor. Nu discutam sanctiunile iar Federatia Rus va face ceea ce este in interesul nationa" a spus Peskov.