Alerta terorista in Italia a fost ridicata aproape la nivelul maxim in urma atacului terorist comis miercuri in Tunisia, a anuntat joi ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni, precizand ca ar putea fi vorba de patru victime italiene, dintre care doar doua au fost confirmate, relateaza agentia Ansa, citata de Mediafax. "Toate nivelurile de alerta pentru mobilizarea fortelor de securitate sunt la maximum si se concentreaza asupra amenintarii teroriste", a declarat Gentiloni pentru radiodifuzorul de stat RAI. Ministrul a precizat ca, din punct de vedere "tehnic, ne aflam intr-o faza premergatoare alertei maxime", deoarece serviciile de informatii nu au detectat "amenintari specifice".

Pe de alta parte, procurorul Romei a deschis miercuri o ancheta cu privire la atacul terorist comis la Muzeul Bardo din Tunis, potrivit unor surse judiciare citate de agentia italiana de stiri se site. Procurorul Francesco Scavo conduce ancheta preliminara, iar anchetatorii asteapta primele rapoarte din partea Carabinieri ROS, o unitate paramilitara de politie, si Digos, o unitate specializata in lupta impotriva terorismului din cadrul politiei, potrivit acelorasi surse.

Gentiloni a mai anuntat joi ca probabil patru italieni au fost ucisi in atacul terorist comis miercuri la Tunis. Doua morti au fost confirmate, iar despre alte doua persoane nu existau informatii, a precizat ministrul.

Atacul s-a soldat in total cu 22 de morti - inclusiv cei doi teroristi - iar alte aproximativ 50 de persoane, cel mai probabil turisti, au fost ranite grav. "Este posibil sa fie vorba despre patru victime italiene, dar asteptam confirmarea oficiala", a spus Gentiloni pentru RAI.

Turistii italieni au ajuns la Tunis la bordul pachebotului de croaziera Costa Fascinosa, potrivit unor surse de la Ambasada Italiei in Tunisia.

Printre turisti se afla si Francesco Caldara, un pensionar din orasul Novara, ucis in atac, au declarat rude ale acestuia pentru Ansa. Sotia sa, Sonia Reddi, a fost ranita usor in atac. Cealalta victima a fost identificata ca Orazio Conte, un expert in computere din Torino.

Potrivit premierului tunisian Habib Essid, printre morti se afla turisti din Germania, Italia, Polonia si Spania.

Atacul nu a fost revendicat, insa conturi pe Twitter asociate gruparii teroriste Statul Islamic au salutat carnagiul.

Premierul italian Matteo Renzi a apreciat ca atacul terorist a dat o lovitura "moderatiei" vietii politice si sociale, el condamnand atacul asupra unui "loc simbolic".

Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a condamnat, la randul sau, un atac terorist "crud, inuman, de neconceput".

Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini a denuntat faptul ca teroristii vizeaza tot mai multe "tari si popoare din regiunea mediteraneeana", speculand ca in spatele atacului s-ar afla SI.

De asemenea, presedintele italian Sergio Mattarella a subliniat ca tara sa nu se va lasa "intimidata", denuntand atacul ca "josnic", "plin de ura" si comis "cu lasitate" impotriva unor oameni fara aparare.