Pierderea de energie din sursa solara din timpul eclipsei de vineri va fi un test fara precedent pentru reteaua electrica din Europa, dar este putin probabil ca va cauza probleme in conditiile in care se lucreaza la combaterea efectelor ei de peste un an, scrie The Guardian. Daca cerul va fi senin maine dimineata, cand Luna se va interpune intre Soare si Pamant, reteaua europeana va pierde brusc o putere echivalenta cu cea generata de 8-10 centrale foarte mari pe carbune.

panouri solareFoto: Comisia Europeana

Caderea de putere generata se va produce mult mai rapid decat atunci cand se insereaza.

Evenimentul astronomic este o incercare serioasa pentru o retea proiectata sa transporte electricitate de la mari uzine de generare. Tehnicienii retelelor europene lucreaza de peste un an pentru a gasi solutii pentru o potentiala reducere a capacitatii de generare de 35.000 MW.

Ce mai mare provocare o reprezinta insa situatia din Germania, tara care produce cea mai multa electricitate din sursa solara din lume, scrie si Deutsche Welle. Expertii spun ca eclipsa va testa intr-adevar cat de flexibila si dezvoltata este noua retea germana, iar rezultatele vor fi foarte importante pentru indepartarea de combustibilii fosili.

In ultimele luni, presa germana a pus de mai multe ori problema unei posibile pene generale de curent in timpul eclipsei. Aceasta va fi un test deosebit de dur in conditiile in care in doar cateva ore puterea generata va scadea de la 18 la 9 gigawati iar apoi va creste la 26 de gigawati.

In Marea Britanie, mai mult de jumatate din panourile solare ar putea fi oprite, dar acest lucru va fi compensat in mare parte de faptul ca populatia se va opri din ceea ce face pentru a admira evenimentul.

Profesorul Alessandro Abate, inginer in domeniu, a declarat pentru The Guardian ca urmatoarea eclipsa total din Europa va fi peste 80 de ani, timp in care reteaua va trebui sa se adapteze la majorarea cotei energiei regenerabile in retea.