Rusia a semnat miercuri o serie de acorduri cu regiunea separatista georgiana Osetia de Sud care ii permit sa isi extinda controlul asupra acestui teritoriu, in ciuda condamnarilor internationale, scrie AFP.

Vladimir Putin a semnat cu liderul oset Leonid Tibilov un acord privind "alianta si integrarea" acestei mici regiuni separatiste unde Kremlin are cateva mii de soldati, dupa razboiul impotriva Georgiei din 2008.

Potrivit acestui acord, Rusia va acorda un miliard de ruble (15 milioane de euro) in 2016 Osetiei de Sud, o regiune de 3.000 km2 si cu doar 50.000 de locuitori.

"Acest acord istoric (...) va permite crearea unui spatiu comun de aparare si de securitate intre tarile noastre si de granita deschisa pentru cetatenii din cele doua tari", a declarat Putin, dupa semnarea documentului.

In afara de Rusia, doar trei state au recunoscut independenta Osetiei de Sud.

Georgia a criticat acest acord, similar cu cel semnat cu cealalta regiune separatista georgiana Abhazia, in noiembrie, calificandu-l drept "anexare".

Seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, a criticat un acord care risca, in opinia sa, sa destabilizeze regiunea Caucazului.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat, intr-un comunicat, ca nu recunoaste asa-numitul "Tratat de alianta si integrare intre Federatia Rusa si Osetia de Sud".

"De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei nu recunoaste cadrul juridic in baza caruia a fost realizata semnarea acestui 'tratat' si subliniaza faptul ca, in conditiile in care regiunile separatiste Abhazia si Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integranta a Georgiei, niciun tratat incheiat intre Federatia Rusa si autoritatile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei considera ca semnarea acestui asa-zis 'tratat' induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional. Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei reitereaza sprijinul ferm pentru solutionarea pe cale pasnica a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei, in cadrul granitelor sale recunoscute pe plan international", se mai arata in acest comunicat.