O treime dintre diplomatii rusi aflati la post in Stockholm sunt spioni, au afirmat miercuri servicii suedeze de informatii, citate de AFP.

"Printe personalul diplomatic al ambasadei Rusiei, aproximativ o treime nu sunt cu adevarat diplomati ci agenti ai serviciilor secrete", a precizat directorul pentru contraspionaj al acestor servicii (Säpo), Wilhelm Unge.

"Este o constanta, numarul nu se schimba de-a lungul anilor", a mentionat el.

Serviciul de informatii externe, SVR, serviciul de informatii militare, GRU, si serviciul federal de securitate, FSB, sunt toate trei prezente in Suedia, a precizat Unge.

Potrivit acestuia, spionii moderni au "o pregatire foarte buna, adeseori sunt mai tineri decat erau in epoca sovietica, motivati, determinati, foarte sociabili si formeaza retele".

Prezenta rusa in Suedia, tara care nu e membra NATO, se explica prin dorinta de a obtine informatii legate de tehnologiile de varf si pentru a pregati "operatiuni militare" impotriva regatului, considera Säpo.

Aceste declaratii intervin in contextul in care Suedia este ingrijorata de intarirea capacitatilor militare ale Rusiei.

In toamna, militarii suedezi au suspectat o incursiune a unui posibil submarin, despre care se crede ca apartinea Rusiei, in largul Stockholmului, relansand dezbaterile legate de o aderare la NATO.

Intrebat despre similitudini intre misiunile diplomatice americane si rusesti, Unge a refuzat sa indice cati spioni ar putea fi la post la ambasada Statelor Unite la Stockholm.