17 turisti straini si doi tunisieni au fost ucisi miercuri in Tunis, intr-un atac sangeros in muzeul Bardo, primul de la revolutia tunisiana din 2011 in care cetateni straini isi pierd viata, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest "atentat terorist", potrivit ministerului de interne, are loc in tara-pionier a primaverii arabe care, contrar celorlalte tari care au trecut prin miscari de contestare, a scapat pana in prezent de haos.

Atacul, care a durat circa patru ore, nu a fost inca revendicat. Soi atacatori au fost ucisi si o operatiune a fortelor de securitate este un curs de derulare pentru a cauta eventuali complici.

UPDATE11: Doi sau trei dintre cei cinci atacatori implicati ar putea fi inca in libertate, a anuntat premierul Habib Essid

UPDATE10: Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, acuza militantii Statului islamic pentru atacul de la muzeul din Tunis, relateaza BBC.

UPDATE9: Printre victime se numara cetateni polonezi, spanioni, germani, italieni si tunisieni.

UPDATE8: Prim-ministrul Tunisiei a spus in cadrul unei conferinte de presa ca 19 persoane au fost ucise in atac, inclusiv 17 turisti: "Este un moment critic in istoria noastra si un moment definitoriu pentru viitor".

UPDATE7: Luarea de ostatici s-a incheiat dupa doua ore de la inceperea atacului.

UPDATE6: Doi militanti si un politist au murit in urma atacului, scrie Reuters.

UPDATE5: Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Mohammed Ali Aroui, a confirmat ca toti turistii luati ostatici sunt in siguranta si au fost evacuati din Muzeul Bardo

UPDATE4: Presedintele Frantei Francois Hollande l-a sunat pe omologul sau tunisian Beji Caid Essebsi pentru a-si exprima solidaritatea cu natiunea tunisiana "in acest moment grav", potrivit AFP.

UPDATE3: Ministerul Afacerilor Externe: Ambasadorul Romaniei la Tunis se afla in cladirea Parlamentului, aflata in apropiere de muzeu/ Momentan nu exista informatii care sa ateste ca in interiorul muzeului s-ar afla si cetateni romani.

UPDATE2: Premierul francez Manuel Valls a pecizat ca Franta este alaturi de Tunisia si ca o va ajuta in aceasta criza. "Condamnam ferm acest atac terorist", a declarat Valls dupa o intalnire cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. "Suntem alaturi de guvernul tunisian. Suntem alerti in ceea ce priveste evolutia situatiei", a adaugat acesta.

UPDATE Un oficial al Ministerului de Externe din Italia a declarat ca doi italieni au fost raniti in atac, dar inca nu este clar daca se aflau printre ostatici.

-----------------------------------------------------

Presedintele Tunisiei s-a intalnit cu supravietuitorii atacului:

Potrivit unor informatii neconfirmate mai multi turisti au fost luati ostatici.

Impuscaturile au avut loc la Muzeul Bardo, care se afla langa cladirea Parlamentului din centrul Tunisului. La momentul atacului, deputatii discutau legislatia referitoare la combaterea terorismului. Parlamentul a fost evacuat.

Acesta a precizat ca majoritatea turistilor au fost evacuati, dar inca mai sunt persoane care se afla in interior.

Muzeul, cunoscut pentru colectia sa de antichitati, este printre principalele atractii turistice din Tunis.

Turismul este un sector cheie al economiei Tunisiei, un numar mare de europeni vizitand statiunile din tara.

In 2002, 19 persoane, inclusiv 11 turisti germani, au fost ucisi intr-o explozie cu bomba la o sinagoga din statiunea Djerba. Atacul a fost revendicat ulterior de Al- Qaeda.

Preocuparile referitoare la securitatea Tunisiei sunt in continua crestere avand in vedere ca Libia vecina este din ce in ce mai instabila.

Fortele de ordine se pregatesc sa intre in muzeu: